Gratis je transitievergoeding berekenen

Heb je al een voorstel? Wij checken hem gratis

Vul je gegevens in en upload je ontslagvoorstel (je kunt ook meerdere bestanden uploaden)

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 100 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  Nog geen ontslagvoorstel?
  Snel schakelen

  Jij bent altijd onze hoogste prioriteit

  Persoonlijk contact

  Duidelijke taal en aandacht voor jouw situatie

  Maximaal resultaat

  Wij onderhandelen de beste deal voor jou

  Stuurt jouw werkgever aan op ontslag? De transitievergoeding wordt vaak als uitgangspunt gebruikt bij het berekenen van de ontslagvergoeding. Bereken met onze handige rekentool direct hoe hoog de transitievergoeding is in jouw situatie.

  Hoe werkt het?

  De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van je bruto maandsalaris en de duur van het dienstverband.

  Let op: de uitkomst is een indicatie en kan afwijken. Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

  Bruto loon per maand

  Het bruto loon per maand is 1/12 deel van jouw bruto jaarinkomen inclusief:

  • vakantiegeld, dertiende maand en/of vaste eindejaarsuitkeringen;
  • overwerkvergoedingen en ploegentoeslagen die je hebt ontvangen in de laatste 12 maanden voor de beëindiging van je dienstverband;
  • 1/12 deel van het gemiddelde van jaarlijkse winstuitkeringen en bonussen ontvangen in de 3 jaar voor beëindiging van het dienstverband.

  Bereken je transitievergoeding

  Vul de volgende gegevens in om je transitievergoeding te berekenen.

  Zijn er 25 of meer werknemers?
  Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen?

  Optionele gegevens (uitklappen)

  Pensioengerechtigde leeftijd bereikt?
  Vakantiegeld?
  13e maand?

  Wij zijn er voor jou

  Hangt jou een ontslag boven het hoofd? Ons team zet zich volledig in om voor jou de beste voorwaarden uit je ontslagsituatie te halen.

  Snel schakelen

  "Wij reageren altijd dezelfde dag nog als jij een vraag hebt. Elke zaak is voor ons een nieuwe zaak en daarom schakelen wij snel met jou en je werkgever. Wij maken geen gewoonte van ons werk en komen onze afspraken na."

  Persoonlijk contact

  "We zijn betrokken bij jouw situatie en ontzorgen jou volledig. We luisteren écht naar wat jij wilt en belangrijk vindt. We geven online advies in heldere en begrijpelijke taal maar ontmoeten je ook graag op ons kantoor."

  Maximaal resultaat

  "Onderhandelen is onze core business en we weten er altijd meer uit te halen. Door onze jarenlange ervaring is geen enkele situatie voor ons onbekend en missen wij nooit een belangrijk detail in jouw zaak.’"

  Onze oplossingen

  In geval van ontslag zal jouw werkgever meestal proberen het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen via een vaststellingsovereenkomst. Wij kunnen je daarbij op verschillende manieren voorzien van juridische hulp. Wij geven ook advies wanneer je werkgever een procedure start bij de kantonrechter of wanneer er wordt gekozen voor een procedure via het UWV. Om inzicht te krijgen in jouw juridische positie, raden we je aan om in elke ontslagsituatie eerst een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan te gaan. Op deze manier kunnen we bepalen hoe we je het beste van dienst kunnen zijn.

  Oriëntatie

  Geheel vrijblijvend bespreken we jouw situatie en ontslagvoorstel, zodat jij weet waar je staat en wat je opties zijn.

  • Algemene check ontslagvoorstel
  • Advies over vervolgstappen

  Ontslaghulp

  Voor een vaste eigen bijdrage word je volledig ontzorgd. Wij onderhandelen voor jou de best mogelijke deal en verhalen de juridische kosten op je werkgever.

  • Volledige check ontslagvoorstel
  • Samen strategie bepalen
  • Wij onderhandelen voor jou
  • Telefonisch overleg na elke stap
  • Begeleiding van A tot Z
  • Gegarandeerd de beste deal

  Maatwerk

  Elke situatie is anders, en soms is maatwerk de juiste oplossing. Samen kijken we hoe jij het beste geholpen kan worden.

  • Vrijblijvend maatwerk voorstel
  • Voor zowel advies als begeleiding

  Wat moet ik doen?

  Blijf rustig en laat je ondanks alles niet van je stuk brengen. Je staat meestal sterker dan je denkt! Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

  Group

  1. Zeg niet toe

  Luister goed naar je werkgever en vraag door. Zeg niets toe en wijs niets af. Blijf neutraal.

  task-list-delete

  2. Zet geen handtekening

  Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

  time-clock-hand-1

  3. Vraag extra bedenktijd

  Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

  legal-scale-unequal-1

  4. Schakel juridische hulp in.

  Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

  Heb je vragen of wil je even vrijblijvend overleggen?

  Maak terugbelafspraak

  Meer over de transitievergoeding

  Als je wordt ontslagen kan dat grote gevolgen hebben. Je vindt misschien niet direct een nieuwe baan waardoor je inkomensverlies hebt. De transitievergoeding geeft uitkomst in een onzekere tijd. Het recht op een vergoeding en de hoogte ervan verschilt per situatie.

  Waarom een transitievergoeding?

  Als je wordt ontslagen kan dat grote gevolgen hebben. Je vindt misschien niet direct een nieuwe baan waardoor je inkomensverlies hebt. De transitievergoeding geeft uitkomst in een onzekere tijd. Het recht op een vergoeding en de hoogte ervan verschilt per situatie.

  Recht op een transitievergoeding

  De transitievergoeding geldt bij vaste contracten, contracten voor bepaalde tijd en uitzendovereenkomsten. Als je minstens 2 jaar in dienst bent geweest en je bent niet verwijtbaar werkloos geworden, heb je recht op een transitievergoeding. Het is daarbij van belang dat jouw werkgever het initiatief tot beëindiging van het dienstverband heeft genomen. Hierop bestaat echter wel een uitzondering. Wanneer je noodgedwongen ontslag hebt genomen vanwege ernstig verwijtbaar handelen van jouw werkgever, heb je alsnog recht op een transitievergoeding. Ook hierbij moet je minimaal twee jaar in dienst zijn geweest, voorafgaand aan je ontslag. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden, heb je wettelijk gezien geen recht op een transitievergoeding. Het is echter wel gebruikelijk dat dit door de werkgever wordt aangeboden. Wij adviseren hier kritisch naar te kijken en niet meteen akkoord te gaan, zodat je eerst advies in kunt winnen. Wij kijken graag vrijblijvend met je mee om een goede inschatting te maken van jouw positie en eventuele vervolgstappen.

  Hoogte van de transitievergoeding

  De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald aan de hand van jouw maandsalaris, en de duur van jouw dienstverband. Hierbij wordt gekeken naar het bruto maandsalaris en de arbeidsduur in halve jaren. De maximale vergoeding is € 81.000,- bruto. Als jouw jaarsalaris hoger is dan dit maximum, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris. Bij de berekening wordt  bovenop je maandsalaris ook het gemiddelde van de structurele toeslagen en bonussen meegerekend over de afgelopen 3 jaar. De transitievergoeding wordt dan als volgt berekend:

  – 1/6 van jouw bruto maandsalaris, per half volledig gewerkt dienstjaar.

  – Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar.

  – Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest en je bent ouder dan 50 wordt er gerekend met 1/2 van jouw bruto salaris per half dienstjaar.

  Let er wel op dat het bedrag aan transitievergoeding bruto is en je hierover dus belasting zal moeten betalen. De belastingdienst ziet dit namelijk als een vorm van loon. Je krijgt hierdoor een netto bedrag uitgekeerd, na inhouding van de loonbelasting en premies volksverzekeringen.

  Opvolgende contracten en de transitievergoeding

  Als je bij één werkgever meerdere contracten hebt gehad, wordt gekeken naar de totale arbeidsduur. Alle contractperiodes met een tussenperiode van maximaal 6 maanden worden meegenomen in de berekening van de transitievergoeding. Hetzelfde geldt wanneer je eerst als uitzendkracht in dienst bent geweest, en daarna bij dezelfde werkgever in vaste dienst bent gekomen.

  Transitievergoeding bij kleine werkgevers

  Wanneer een kleine werkgever het dienstverband van een werknemer wenst te beëindigen wegens bedrijfseconomische redenen, geldt de overbruggingsregeling. Indien de werkgever aan de voorwaarden van de overbruggingsregeling voldoet, wordt bij de berekening van de transitievergoeding de dienstjaren vóór 1 mei 2013 niet meegeteld. Wil je weten of jouw werkgever een beroep kan doen op deze overbruggingsregeling? Wij hebben de voorwaarden voor je op een rij gezet:

  • De werkgever heeft minder dan 25 werknemers in dienst.
  • Over de afgelopen 3 jaar voorafgaand aan de ontslagaanvraag was het netto resultaat negatief.
  • In het boekjaar voorafgaand aan het ontslag, was de waarde van het eigen vermogen niet hoger dan 15 % van het gehele vermogen.
  • In het boekjaar voorafgaand aan het ontslag was de waarde van de vlottende activa lager dan de schulden. Het gaat hierbij om schulden met een resterende looptijd van 1 jaar.

  Transitievergoeding bij ziekte

  Wanneer je een vast contract hebt, moet de werkgever bij ziekte maximaal twee jaar loon doorbetalen. Na twee jaar ziekte, kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen of een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Wanneer de werkgever niet genoeg moeite heeft gestoken in een goed reïntegratietraject, kan het UWV de werkgever een loonsanctie geven  waardoor er een jaar langer loon moet worden doorbetaald. Na 2 jaar ziekte, is het mogelijk om over de vaststellingsovereenkomst en de aangeboden transitievergoeding te onderhandelen.

  Soms doet de werkgever na twee jaar ziekte helemaal niets. Het dienstverband wordt dan ‘slapend’ gehouden. In dit geval kunt u geen transitievergoeding eisen. Zodra dit zich voordoet, is het verstandig deze situatie te bespreken met een van onze arbeidsjuristen. Met name omdat volgens nieuwe regelgeving werkgevers straks gecompenseerd worden voor deze vergoeding.

  Geen recht op een transitievergoeding

  Er zijn ook gevallen waarin je geen recht hebt op een vergoeding. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de werkgever door faillissement of door uitstel van betaling niet in staat is een vergoeding te betalen. Als werknemer kun je ook zelf je recht op een vergoeding verspelen. Denk hierbij aan een ontslag op staande voet, het niet meewerken aan reïntegratie of verwijtbaar handelen.

  Onze klanten vertellen

  Ik werd door mijn werkgever vanuit het niets op non-actief gesteld en werd daar totaal door verrast. Ontslaghulp is voor mij heel sterk de onderhandelingen ingegaan en heeft er veel meer uit weten te halen. Fijne communicatie met oprechte betrokkenheid! Echt een aanrader!

  Arne (22) Geholpen met Maatwerk

  Ik had me geen betere ontslaghulp kunnen voorstellen. Vanaf begin tot einde verliep alles snel, professioneel, vakkundig en ook nog eens empatisch. Dit geldt niet alleen voor de jurist die mij heeft bijgestaan maar ook voor andere mensen van Ontslaghulp die ik gesproken heb. Blij met het resultaat!

  Nathalie (32) Geholpen met Ontslaghulp

  Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze voor Ontslaghulp. Ik vond met name het telefonisch contact erg prettig. Al bij het intake gesprek werd er goed geluisterd en voelde ik me gezien. Daarna werd iedere afweging en handeling telefonisch besproken. Met een veel beter voorstel als resultaat. Ontzettend bedankt!

  Bianca (46) Geholpen met Ontslaghulp

  Fantastisch geholpen! Er werd goed en kordaat opgetreden en alles werd voor me uit handen genomen, waardoor ik weer een beetje tot rust kon komen. Nemen snel contact op, luisteren echt naar je en regelen wat eruit te halen valt. Echt super.

  Emiel (49) Geholpen met Maatwerk

  Vanuit een arbeidsconflict in overleg besloten de arbeidsovereenkomst te beëindigen met mijn werkgever. Goed advies gekregen hoe ik om moest gaan met mijn ontslag en de vaststellingsovereenkomst die ik had ontvangen. De juristen van Ontslaghulp weten alles goed uit te leggen in een begrijpelijke taal. Heel erg fijn.

  Rinie (53) Geholpen met Ontslaghulp

  Erg fijn dat ik zo goed werd geholpen bij zo een vervelende kwestie. Dit soort situaties zijn nooit leuk, maar door de hulp zo laagdrempelig te maken, wordt het in ieder geval wel makkelijker. De juristen zijn gemakkelijk bereikbaar en hielden me goed op de hoogte van alle vorderingen in het proces.

  Denise (28) Geholpen met Ontslaghulp

  Onze werkwijze

  Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

  01.

  Intakegesprek

  Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

  02.

  Advies

  Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

  03.

  Onderhandelen

  Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

  04.

  Overeenkomst

  Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

  Veelgestelde vragen

  Antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent ontslag met transitievergoeding

  Heb ik als uitzendkracht ook recht op een transitievergoeding?

  Ja. Ook voor uitzendkrachten geldt dat je minstens 2 jaar in dienst moet zijn geweest en dat het ontslag niet aan jou te wijten is. Ook wanneer je eerst als uitzendkracht hebt gewerkt voor een bedrijf, en daarna voor hetzelfde bedrijf in vaste dienst bent getreden, worden alle dienstjaren bij elkaar opgeteld.

  Heb ik recht op de transitievergoeding na ontslag bij ziekte?

  Na twee jaar ziekte kan je werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Als je werkgever toestemming krijgt jou te ontslaan, heb jij recht op de transitievergoeding. Een optie is ook om door middel van een vaststellingsovereenkomst uit elkaar te gaan. Daarbij geldt het wettelijke recht op een transitievergoeding niet, echter adviseren wij niet om met minder akkoord te gaan. Bij ziekte en ontslag zitten een hoop risico’s, wij raden je dan ook altijd aan om je hierover door ons te laten adviseren.

  Welk loon telt mee voor de berekening van de transitievergoeding?


  Het gaat om jouw bruto jaarinkomen inclusief vakantiegeld, dertiende maand, vaste eindejaarsuitkeringen, overwerkvergoedingen en ploegentoeslag die je hebt ontvangen in de 12 maanden voor de beëindiging van je dienstverband. Ook het gemiddelde van de jaarlijkse winstuitkeringen en bonussen ontvangen in de 3 jaar voor beëindiging van het dienstverband. Het totaal deel je door 12 en is het bruto maandsalaris voor de berekening van de transitievergoeding.

  Wanneer wordt de transitievergoeding uitbetaald?

  De transitievergoeding moet binnen een maand na het einde van het dienstverband betaalt worden. Betaalt jouw werkgever niet binnen deze termijn? Dan kan je binnen drie maanden na het einde van het dienstverband betaling afdwingen door een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter.

  Mijn werkgever kan mijn transitievergoeding niet betalen, wat nu?

  Kan jouw werkgever aantonen dat hij de transitievergoeding niet in 1 keer kan betalen vanwege financiële problemen? Dan mag jouw werkgever in termijnen betalen, verspreid over maximaal 6 maanden. Hierover moet hij dan wel de wettelijke rente betalen.

  Wat als mijn werkgever de transitievergoeding weigert te betalen?

  De werkgever dient de transitievergoeding uiterlijk binnen één maand na het einde van het dienstverband te voldoen. Jammer genoeg komt het nog wel eens voor dat een werkgever te laat of zelfs helemaal niet overgaat tot uitbetaling van de transitievergoeding. Als de werkgever niet betaalt, heeft de werknemer drie maanden de tijd om deze betaling te vorderen via de kantonrechter. Na deze drie maanden vervalt dit recht en is het niet meer mogelijk om een vordering in te stellen. Wanneer deze situatie zich voordoet, schakel dan de hulp van onze juristen in.

  Neem direct contact met ons op

  Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
  Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

  Bel ons

  Ons juridische team staat voor je klaar

  Bel nu

  Direct antwoord op werkdagen

  Wij bellen jou

  Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

  Stuur ons een bericht

  Nog dezelfde dag contact