Ontslag op staande voet?

Onze arbeidsjuristen staan voor je klaar. Neem nu vrijblijvend contact op

Vul je gegevens in en upload je ontslagvoorstel (je kunt ook meerdere bestanden uploaden)

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 100 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  Nog geen ontslagvoorstel?
  Snel schakelen

  Jij bent altijd onze hoogste prioriteit

  Persoonlijk contact

  Duidelijke taal en aandacht voor jouw situatie

  Maximaal resultaat

  Wij onderhandelen de beste deal voor jou

  Ontslag op staande voet

  Je kunt op staande voet ontslagen worden wanneer jouw werkgever daar een gegronde reden voor heeft. Wanneer de werkgever voldoet aan de strenge voorwaarden voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet, is hij niet verplicht een procedure bij de kantonrechter te starten. Kortom, hij heeft geen toestemming nodig om jou te ontslaan. Een ontslag op staande voet heeft direct invloed op je privéleven en je financiële situatie. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met één van onze ervaren arbeidsjuristen om jouw situatie verblijvend te bespreken.

  Wij zijn er voor jou

  Hangt jou een ontslag boven het hoofd? Ons team zet zich volledig in om voor jou de beste voorwaarden uit je ontslagsituatie te halen.

  Snel schakelen

  "Wij reageren altijd dezelfde dag nog als jij een vraag hebt. Elke zaak is voor ons een nieuwe zaak en daarom schakelen wij snel met jou en je werkgever. Wij maken geen gewoonte van ons werk en komen onze afspraken na."

  Persoonlijk contact

  "We zijn betrokken bij jouw situatie en ontzorgen jou volledig. We luisteren écht naar wat jij wilt en belangrijk vindt. We geven online advies in heldere en begrijpelijke taal maar ontmoeten je ook graag op ons kantoor."

  Maximaal resultaat

  "Onderhandelen is onze core business en we weten er altijd meer uit te halen. Door onze jarenlange ervaring is geen enkele situatie voor ons onbekend en missen wij nooit een belangrijk detail in jouw zaak.’"

  Onze oplossingen

  Bij ontslag op staande voet kunnen wij jou op verschillende manieren voorzien van juridische hulp. Wij raden je daarom ook altijd aan om eerst een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan te gaan.

  Oriëntatie

  Geheel vrijblijvend bespreken we jouw situatie en ontslagvoorstel, zodat jij weet waar je staat en wat je opties zijn.

  • Algemene check ontslagvoorstel
  • Advies over vervolgstappen

  Ontslaghulp

  Voor een vaste eigen bijdrage word je volledig ontzorgd. Wij onderhandelen voor jou de best mogelijke deal en verhalen de juridische kosten op je werkgever.

  • Volledige check ontslagvoorstel
  • Samen strategie bepalen
  • Wij onderhandelen voor jou
  • Telefonisch overleg na elke stap
  • Begeleiding van A tot Z
  • Gegarandeerd de beste deal

  Maatwerk

  Elke situatie is anders, en soms is maatwerk de juiste oplossing. Samen kijken we hoe jij het beste geholpen kan worden.

  • Vrijblijvend maatwerk voorstel
  • Voor zowel advies als begeleiding

  Onze klanten vertellen

  Ik werd door mijn werkgever vanuit het niets op non-actief gesteld en werd daar totaal door verrast. Ontslaghulp is voor mij heel sterk de onderhandelingen ingegaan en heeft er veel meer uit weten te halen. Fijne communicatie met oprechte betrokkenheid! Echt een aanrader!

  Arne (22) Geholpen met Maatwerk

  Ik had me geen betere ontslaghulp kunnen voorstellen. Vanaf begin tot einde verliep alles snel, professioneel, vakkundig en ook nog eens empatisch. Dit geldt niet alleen voor de jurist die mij heeft bijgestaan maar ook voor andere mensen van Ontslaghulp die ik gesproken heb. Blij met het resultaat!

  Nathalie (32) Geholpen met Ontslaghulp

  Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze voor Ontslaghulp. Ik vond met name het telefonisch contact erg prettig. Al bij het intake gesprek werd er goed geluisterd en voelde ik me gezien. Daarna werd iedere afweging en handeling telefonisch besproken. Met een veel beter voorstel als resultaat. Ontzettend bedankt!

  Bianca (46) Geholpen met Ontslaghulp

  Fantastisch geholpen! Er werd goed en kordaat opgetreden en alles werd voor me uit handen genomen, waardoor ik weer een beetje tot rust kon komen. Nemen snel contact op, luisteren echt naar je en regelen wat eruit te halen valt. Echt super.

  Emiel (49) Geholpen met Maatwerk

  Vanuit een arbeidsconflict in overleg besloten de arbeidsovereenkomst te beëindigen met mijn werkgever. Goed advies gekregen hoe ik om moest gaan met mijn ontslag en de vaststellingsovereenkomst die ik had ontvangen. De juristen van Ontslaghulp weten alles goed uit te leggen in een begrijpelijke taal. Heel erg fijn.

  Rinie (53) Geholpen met Ontslaghulp

  Erg fijn dat ik zo goed werd geholpen bij zo een vervelende kwestie. Dit soort situaties zijn nooit leuk, maar door de hulp zo laagdrempelig te maken, wordt het in ieder geval wel makkelijker. De juristen zijn gemakkelijk bereikbaar en hielden me goed op de hoogte van alle vorderingen in het proces.

  Denise (28) Geholpen met Ontslaghulp

  Wat moet ik doen?

  Blijf rustig en laat je ondanks alles niet van je stuk brengen. Je staat meestal sterker dan je denkt! Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

  Group

  1. Zeg niet toe

  Luister goed naar je werkgever en vraag door. Zeg niets toe en wijs niets af. Blijf neutraal.

  task-list-delete

  2. Zet geen handtekening

  Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

  time-clock-hand-1

  3. Vraag extra bedenktijd

  Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

  legal-scale-unequal-1

  4. Schakel juridische hulp in.

  Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

  Heb je vragen of wil je even vrijblijvend overleggen?

  Maak terugbelafspraak

  Meer over ontslag op staande voet

  Voorwaarden ontslag op staande voet

  De eisen die zijn verbonden aan een rechtsgeldig ontslag op staande voet luiden als volgt:

  • Er is sprake van een ‘dringende reden’;
  • Zodra jouw werkgever deze dringende reden heeft geconstateerd, vindt het ontslag op staande voet direct (onverwijld) plaats;Bij het ontslag wordt de dringende reden direct (onverwijld) aan jou medegedeeld.
  • Aan al deze voorwaarden moet zijn voldaan om van een rechtsgeldig ontslag op staande voet te kunnen spreken. Wanneer één van deze voorwaarden ontbreekt, kan het ontslag vernietigd worden.

  Voorbeelden van dringende redenen voor ontslag op staande voet zijn diefstal, fraude, werkweigering, of andere ernstig verwijtbare handelingen van de werknemer.

  Gevolgen ontslag op staande voet

  De gevolgen van een ontslag op staande voet zijn groot. Omdat er geen opzegtermijn in acht wordt genomen heb je per direct geen recht meer op loon. Het ontslag is dus direct van kracht, waardoor je meteen zonder werk zit. Daarnaast ben je bij ontslag op staande voet verwijtbaar werkloos geworden. Dit heeft als gevolg dat je geen recht hebt op een WW-uitkering. Ook dit heeft impact op jouw inkomen. Het is dus van groot belang om, indien wenselijk, tegen het ontslag in beroep te gaan en direct nieuw werk te zoeken. Je kunt eventueel wel in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering.

  Wanneer er sprake is van opzet of schuld bij het ontstaan van de ‘dringende reden’, dan moet je jouw werkgever een ‘schadevergoeding’ betalen. Dit moet echter wel aangetoond kunnen worden.

  Bezwaar tegen ontslag op staande voet

  Als je het niet eens bent met het ontslag op staande voet, dan kun je in eerste instantie schriftelijk bezwaar aantekenen bij de werkgever. Als jouw werkgever het ontslag op staande voet niet intrekt,  kan alleen een rechter een ontslag op staande voet, dat onterecht is gegeven, vernietigen Als werknemer moet je het ontslag op staande voet binnen 2 maanden bij de rechter aanvechten. Doe je dit niet, of te laat, dan kan het ontslag niet meer worden vernietigd.

  Vergoeding bij ontslag op staande voet

  Je kunt er ook voor kiezen om je te berusten in de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, maar de rechter wel om een financiële vergoeding te vragen voor de onregelmatige beëindiging.  Deze vergoeding kan het niet in acht nemen van de opzegtermijn compenseren. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het type contract dat je hebt.

  Ontslag op staande voet omzetten naar wederzijds goedvinden

  Het is ook mogelijk om met jouw werkgever in onderhandeling te gaan om tot een regeling te komen. Hierbij is het doel om het ontslag op staande voet om te zetten naar een ontslag met wederzijds goedvinden. Dit kan door middel van een vaststellingsovereenkomst. Het grote voordeel hiervan is dat je op deze manier je WW-uitkering kan veiligstellen.

  Zelf ontslag op staande voet nemen

  Als werknemer kun je ook zelf per direct de arbeidsovereenkomst beëindigen, ofwel ontslag op staande voet nemen. Ook dan moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Om gerechtvaardigd ontslag op staande voet te kunnen nemen moet er sprake zijn van een dringende reden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gevaarlijke werksituatie, bedreiging door de werkgever of zelfs mishandeling. Ook het niet betalen van loon kan een ‘dringende reden’ zijn. Een andere voorwaarde is dat de dringende reden op het moment van constateren direct door jou aan jouw werkgever moet worden medegedeeld. Je hanteert geen opzegtermijn en je zegt jouw arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op. Wij adviseren je om hiervoor met een jurist contact op te nemen, daar een dergelijk ontslag vaak niet als rechtsgeldig wordt gezien en je dan alsnog geen recht hebt op een uitkering.

  Schadevergoeding bij ontslag op staande voet nemen

  Als je werkgever je een dringende reden geeft voor ontslag op staande voet en je kiest voor het nemen van ontslag op staande voet, kun je aanspraak maken op een schadevergoeding. Deze vergoeding slaat op de schade die je oploopt vanwege het voortijdig moeten beëindigen van het dienstverband, waarbij sprake is van opzet of schuld bij de werkgever. De hoogte van de schadevergoeding is per situatie verschillend. Het hangt samen met de reden van ontslag en de arbeidsovereenkomst. Vervolgens kan er bekeken worden of er ook recht is op een transitievergoeding.

  Transitievergoeding bij ontslag op staande voet nemen

  Ontslag op staande voet nemen doe je niet zomaar. Er moet sprake zijn van een ernstige situatie. Als je langer dan 2 jaar in dienst bent geweest en gerechtvaardigd ontslag op staande voet neemt, zal de situatie dermate ernstig zijn dat je aanspraak kunt maken op een transitievergoeding. Omdat dit waarschijnlijk door jouw werkgever wordt betwist, is een procedure via de rechter wellicht onvermijdelijk.

  Onze werkwijze

  Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

  01.

  Intakegesprek

  Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

  02.

  Advies

  Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

  03.

  Onderhandelen

  Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

  04.

  Overeenkomst

  Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

  Veelgestelde vragen

  Antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent ontslag op staande voet

  Mijn werkgever heeft de reden van het ontslag op staande voet niet medegedeeld, is het ontslag geldig?

  Nee. Een voorwaarde voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet is dat jouw werkgever de dringende reden direct bij het ontslag aan jou kenbaar maakt. Doet hij dit niet, dan is het ontslag niet geldig.

  Wat is een geldige reden voor een ontslag op staande voet?

  Er dient sprake te zijn van een ‘dringende reden’. Je moet hierbij denken aan een ernstige verwijtbare gedraging van de werknemer, zoals diefstal, fraude, mishandeling of een grove belediging bijvoorbeeld. Werkweigering, zonder goede reden, kan ook een ‘dringende reden’ zijn.

  Ik ben het niet eens met mijn ontslag op staande voet, wat kan ik doen?

  Je kunt de rechter binnen 2 maanden verzoeken het ontslag te vernietigen, dan blijf je in dienst. Als jij niet in dienst wilt blijven kun je je berusten in het ontslag, echter kun je dan wel verzoeken om een financiële vergoeding, in verband met het niet in acht nemen van de opzegtermijn.

  Ik ben op staande voet ontslagen, heb ik nog recht op loon?

  Nee. Het ontslag op staande voet is direct van kracht, wat betekent dat jouw werkgever jou vanaf dat moment geen loon meer hoeft te betalen.

  Ik ben op staande voet ontslagen, heb ik recht op een WW-uitkering?

  Nee. Door het ontslag op staande voet ben je verwijtbaar werkloos geworden. Een voorwaarde voor een WW-uitkering is dat het ontslag niet aan jezelf te wijten is. Je hebt dus geen recht op een WW-uitkering.

  Ik heb zelf ontslag op staande voet genomen, heb ik recht op een WW uitkering?

  Als je zelf ontslag op staande voet neemt, kan jouw recht op een WW-uitkering in gevaar komen. In veel gevallen kun je geen aanspraak maken op een WW-uitkering aangezien je verwijtbaar werkloos bent geworden. Dit kan anders zijn wanneer je gedwongen bent om ontslag te nemen vanwege bijvoorbeeld bewijsbaar ernstig misdragen van je werkgever. In dat geval kun je zelf een verzoek indienen bij de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en is de kans groter dat je je recht op WW behoud.

  Neem direct contact met ons op

  Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
  Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

  Bel ons

  Ons juridische team staat voor je klaar

  Bel nu

  Direct antwoord op werkdagen

  Wij bellen jou

  Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

  Stuur ons een bericht

  Nog dezelfde dag contact