Een werknemer is verplicht om de werkzaamheden uit te voeren waartoe de werkgever opdracht geeft, mits de opdracht ‘redelijk’ is. Werkweigering van een redelijke opdracht dan ook tot ontslag op staande voet leiden.

Gevolgen van werkweigering

Bij werkweigering zal jouw werkgever hoogstwaarschijnlijk niet direct tot ontslag op staande voet overgaan. Het is gebruikelijker dat je eerste een officiële waarschuwing krijgt. Een ander gevolg kan zijn dat jouw werkgever geen loon uitbetaalt over de periode dat je werk hebt geweigerd. De hoofdregel luidt: geen arbeid, geen loon. Het is dan ook verstandig om niet zomaar werk te weigeren, tenzij jouw werkgever je een onredelijke opdracht geeft. Hiermee kun je namelijk een eventuele WW-uitkering in gevaar brengen.

 

Ontslag op staande voet

Het meest drastische gevolg van werkweigering is ontslag op staande voet. Dit kan echter niet zomaar. Een gerechtvaardigd ontslag op staande voet moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Er moet sprake zijn van een dringende reden op basis waarvan het ontslag op staande voet kan worden gegeven.
  • Zodra de werkgever de dringende reden vaststelt, moet het ontslag direct plaatsvinden.
  • Bij het ontslag wordt de dringende reden direct aan de werknemer medegedeeld.

Het ontslag aanvechten

Wanneer je van mening bent dat het ontslag op staande voet onterecht is gegeven omdat jouw werkweigering bijvoorbeeld niet als dringende reden gezien kan worden, kun je het ontslag binnen 2 maanden aanvechten bij de rechtbank.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact