Wanneer je als werknemer ziek wordt kun je niet zomaar worden ontslagen. Tijdens de eerste 2 jaar ziekte geldt namelijk een opzegverbod. Na 2 jaar verandert dit en mag jouw werkgever jou wegens langdurige arbeidsongeschiktheid wel ontslaan. Uitzonderingen op het opzegverbod tijdens ziekte zijn bijvoorbeeld faillissement van het bedrijf, ontslag tijdens proeftijd of ontslag op staande voet.

Re-integreren

Als je langdurig ziek bent zal eerst worden bekeken of re-integratie mogelijk is. Samen met de bedrijfsarts en jouw werkgever zal je dan bekijken wat voor jou mogelijk is en hoe je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt.

 

Ontslagvergunning wegens langdurige arbeidsongeschiktheid

Tijdens ziekte geldt een opzegverbod. Dit wil zeggen dat je als werknemer niet mag worden ontslagen op het moment dat je ziek bent. Na 104 weken (2 jaar) verandert dit echter en mag jouw werkgever een ontslagvergunning wegens langdurige arbeidsongeschiktheid aanvragen bij het UWV. Het UWV kijkt bij de beoordeling van de situatie naar de volgende voorwaarden:

  • De werknemer is al 104 weken ziek (arbeidsongeschikt).
  • De werknemer zal niet binnen 26 weken herstellen.
  • Het verrichten van alternatieve werkzaamheden is niet mogelijk binnen 26 weken.
  • De werknemer kan niet binnen 26 weken worden herplaatst.

Tijdens de ontslagprocedure zal het UWV ook om jouw standpunten vragen, welke worden meegenomen in de beslissing. Indien het UWV de ontslagvergunning niet afgeeft, mag jouw werkgever jou niet op ontslaan wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

Einde contract tijdens ziekte

Wanneer jouw contract van rechtswege eindigt tijdens de periode dat je ziek bent, of je wordt binnen 4 weken na afloop van het contract ziek, dan kun je via het UWV aanspraak maken op een Ziektewet-uitkering.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact