Ontslag via de rechter?

Onze arbeidsjuristen staan voor je klaar. Neem nu vrijblijvend contact op

Direct advies (GRATIS) Hoe wij jou helpen
Vrijblijvend persoonlijk advies

Eerste adviesgesprek is altijd gratis

Betere voorwaarden

Wij halen er voor jou de beste deal uit

Kosten vaak volledig vergoed

In 78% van de gevallen betaalt de werkgever

Ontslag via de kantonrechter

Als jouw werkgever bijvoorbeeld van mening is dat sprake is van disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie, kan de kantonrechter verzocht worden de arbeidsovereenkomst op die grond te ontbinden. De werkgever dient daarvoor dan een verzoekschrift in met onderbouwing van de reden voor het ontslag. Jij kan hier een schriftelijk verweer tegen indienen. Vervolgens is er een mondelinge behandeling van het ontbindingsverzoek. De rechter stelt hiervoor het tijdstip vast. Binnen enkele weken volgt de uitspraak. Wil je meer weten over jouw situatie? Kies dan voor een gratis adviesgesprek.

Onze oplossingen

Bij ontslag via de rechter kunnen wij jou op verschillende manieren voorzien van juridische hulp. Wij raden je daarom ook altijd aan om eerst een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan te gaan.

Gratis adviesgesprek

Controleer vrijblijvend jouw situatie samen met een ervaren jurist en verkrijg inzicht in jouw juridische positie en vervolgopties

  • Algemene check rechtspositie
  • Berekenen transitievergoeding
  • Advies over de vervolgstappen

Ontbinding bij de kantonrechter

Jouw persoonlijke jurist vertegenwoordigt jou tijdens de gehele procedure bij de kantonrechter. Jij beslist, maar wordt verder ontzorgd

  • Volledige analyse rechtspositie
  • Advies over de beste strategie
  • Wij stellen het verweerschrift op
  • Wij communiceren met de werkgever en de rechtbank
  • Wij vertegenwoordigen jou in de rechtbank
  • Uitgebreid advies na de uitspraak

Wat moet ik doen?

Ontslag heeft niet alleen grote gevolgen voor jou, maar ook voor je financiën. Zorg daarom dat je stevig in je schoenen staat. Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

1. Zeg niet toe

Luister goed naar je werkgever, en zorg dat je goed snapt wat hij wil. Zeg niets toe, en wijs niets af. Blijf neutraal.

2. Zet nooit je handtekening

Leg je niet meteen vast. Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

3. Vraag extra bedenktijd

Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

4. Schakel juridische hulp in.

Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

Meer over ontslag via de rechter

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst

Als het ontslag verloopt via de kantonrechter, spreken we van ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Dit kan echter niet zomaar en een voorwaarde van ontbinding is dat er sprake moet zijn van een gewichtige reden voor ontslag. Een gewichtige reden is dat er een verandering van omstandigheden heeft plaatsgevonden, waardoor ontbinding van de arbeidsovereenkomst gerechtvaardigd kan worden. Ook wanneer er sprake is van een dringende reden waarvoor tevens ontslag op staande voet mogelijk is, kan worden gekozen voor ontbinding door de kantonrechter.

Het ontslag aanvechten?

Voorafgaand aan de beslissing van de kantonrechter word je al in de gelegenheid gebracht om ‘verweer’ te voeren. Dit wordt vervolgens meegenomen in de beslissing. Het kan echter natuurlijk zo zijn dat het ontslag, ondanks je standpunten, toch wordt toegekend. Als je het niet eens bent met het ontslag via de kantonrechter, kun je dit aanvechten door in hoger beroep te gaan.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent ontslag via de rechter

Kan mijn werkgever mij ontslaan via de rechter wanneer ik ziek ben?

Nee. Ontslag wegens (langdurige) arbeidsongeschiktheid verloopt via het UWV, niet via de kantonrechter.

Kan ik mijn standpunten in de ontbindingsprocedure ook naar voren brengen?

Ja. De kantonrechter zal jou vragen om ook input te leveren. Dit wordt meegenomen in de beslissing.

Kan ik iets doen als ik het niet eens ben met het ontslag?

Ja. Je kunt bij de kantonrechter in hoger beroep gaan tegen de ontslagbeslissing.

Kan mijn werkgever mij ontslaan als ik slecht functioneer?

Ja. Je werkgever kan een ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter wanneer er sprake is van een gewichtige reden. Slecht functioneren kan hieronder vallen. De rechter toetst of daar daadwerkelijk sprake van is.

Ruime ervaring
We zijn goed in ons vak
Gratis advies
Leer ons vrijblijvend kennen
Vaste prijs
Geen verrassingen achteraf

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu 030 - 224 2507

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Maak terugbelafspraak

Nog dezelfde dag contact