Een ontslag op staande voet heeft grote gevolgen. Het dienstverband eindigt per direct waarmee het recht op loon tegelijkertijd ook stopt. Daarnaast heb je geen recht op een WW-uitkering omdat je verwijtbaar werkloos geworden bent. Wanneer je het niet eens bent met het ontslag op staande voet, is het dan ook raadzaam om bezwaar te maken. Er zijn meerdere situaties denkbaar. Je kunt namelijk een beroep doen op de vernietigbaarheid van het ontslag, waarmee het ontslag ongedaan gemaakt wordt, maar je kunt je ook bij het ontslag neerleggen en slechts bezwaar maken tegen de dringende reden. Het laatste geval kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer je al een nieuwe baan hebt gevonden.

Wat staat er in het bezwaarschrift?

Verzoek tot vernietiging
Wanneer je het ontslag door de rechter wilt laten vernietigen, moet je ervoor zorgen dat het bezwaarschrift in ieder geval de volgende punten bevat:

  • Vermeld de datum waarop het ontslag op staande voet aan jou is medegedeeld en geef aan dat je niet akkoord gaat met het ontslag en om welke reden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw werkgever de regels voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet volgens jou niet heeft nageleefd;
  • Geef aan dat je beschikbaar blijft voor werkzaamheden;
  • Verzoek om loondoorbetaling.

Het bezwaarschrift dient binnen 2 maanden na de datum van het ontslag te worden ingediend bij de rechter. Als de rechter jou in het gelijk stelt en het ontslag wordt vernietigd, blijft het dienstverband bestaan en heb je uiteraard ook gewoon recht op loon. Als de rechter het ontslag geldig verklaart, eindigt het dienstverband en heb je geen recht op loon of een WW-uitkering. Je kunt tegen deze beslissing eventueel wel in hoger beroep.

Bezwaar tegen de dringende reden
Je kunt eveneens bezwaar maken wanneer je je wilt neerleggen bij het ontslag, maar je het niet eens bent met de ‘dringende reden’. Je vermeldt dan de volgende punten in het bezwaarschrift:

  • Vermeld de datum waarop het ontslag op staande voet aan jou is medegedeeld en geef aan dat je je berust in het ontslag, maar het niet eens bent met de ‘dringende reden’ op basis waarvan het ontslag is gegeven;
  • Verzoek om een schadevergoeding (en/of eventueel een billijke vergoeding);

Het verzoek tot betaling van de schadevergoeding dient binnen 2 maanden na de datum van het ontslag te worden ingediend bij de rechter. Als de rechter jou gelijk geeft en het ontslag op staande voet is derhalve ongeldig, heb je recht op een schadevergoeding en/of een billijke vergoeding. Als je minstens 2 jaar in dienst bent geweest, heb je ook recht op een transitievergoeding. Als de rechter jou geen gelijk geeft, dan heb je geen recht op een schadevergoeding. Je kunt wel nog een verzoek tot uitbetaling van een transitievergoeding indienen, maar in principe heb je hier bij een ontslag op staande voet geen recht op.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact