Ontslag bij vast contract?

Gratis check op je ontslagvoorstel. Binnen 1 uur terugkoppeling.

Vul je gegevens in en upload je ontslagvoorstel (je kunt ook meerdere bestanden uploaden)

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 100 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  Nog geen ontslagvoorstel?
  Snel schakelen

  Jij bent altijd onze hoogste prioriteit

  Persoonlijk contact

  Duidelijke taal en aandacht voor jouw situatie

  Maximaal resultaat

  Wij onderhandelen de beste deal voor jou

  Ontslag bij vast contract

  Ook als je een vast contract (voor onbepaalde tijd) hebt, kun je ontslagen worden. Echter, kan een werkgever je alleen ontslaan als er een sterk dossier is opgebouwd. Zonder gegronde onderbouwing én bewijslast kan een werkgever je niet zomaar ontslaan. Vaak is er dus goed te onderhandelen. Wij zorgen voor de beste deal en checken ook je WW-rechten.

  Wij zijn er voor jou

  Hangt jou een ontslag boven het hoofd? Ons team zet zich volledig in om voor jou de beste voorwaarden uit je ontslagsituatie te halen.

  Snel schakelen

  "Wij reageren altijd dezelfde dag nog als jij een vraag hebt. Elke zaak is voor ons een nieuwe zaak en daarom schakelen wij snel met jou en je werkgever. Wij maken geen gewoonte van ons werk en komen onze afspraken na."

  Persoonlijk contact

  "We zijn betrokken bij jouw situatie en ontzorgen jou volledig. We luisteren écht naar wat jij wilt en belangrijk vindt. We geven online advies in heldere en begrijpelijke taal maar ontmoeten je ook graag op ons kantoor."

  Maximaal resultaat

  "Onderhandelen is onze core business en we weten er altijd meer uit te halen. Door onze jarenlange ervaring is geen enkele situatie voor ons onbekend en missen wij nooit een belangrijk detail in jouw zaak.’"

  Onze oplossingen

  Bij een ontslag met een vast contract, kunnen wij jou op verschillende manieren voorzien van juridische hulp. Wij raden je daarom ook altijd aan om eerst een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan te gaan

  Oriëntatie

  Geheel vrijblijvend bespreken we jouw situatie en ontslagvoorstel, zodat jij weet waar je staat en wat je opties zijn.

  • Algemene check ontslagvoorstel
  • Advies over vervolgstappen

  Ontslaghulp

  Voor een vaste eigen bijdrage word je volledig ontzorgd. Wij onderhandelen voor jou de best mogelijke deal en verhalen de juridische kosten op je werkgever.

  • Volledige check ontslagvoorstel
  • Samen strategie bepalen
  • Wij onderhandelen voor jou
  • Telefonisch overleg na elke stap
  • Begeleiding van A tot Z
  • Gegarandeerd de beste deal

  Maatwerk

  Elke situatie is anders, en soms is maatwerk de juiste oplossing. Samen kijken we hoe jij het beste geholpen kan worden.

  • Vrijblijvend maatwerk voorstel
  • Voor zowel advies als begeleiding

  Onze klanten vertellen

  Ik werd door mijn werkgever vanuit het niets op non-actief gesteld en werd daar totaal door verrast. Ontslaghulp is voor mij heel sterk de onderhandelingen ingegaan en heeft er veel meer uit weten te halen. Fijne communicatie met oprechte betrokkenheid! Echt een aanrader!

  Arne (22) Geholpen met Maatwerk

  Ik had me geen betere ontslaghulp kunnen voorstellen. Vanaf begin tot einde verliep alles snel, professioneel, vakkundig en ook nog eens empatisch. Dit geldt niet alleen voor de jurist die mij heeft bijgestaan maar ook voor andere mensen van Ontslaghulp die ik gesproken heb. Blij met het resultaat!

  Nathalie (32) Geholpen met Ontslaghulp

  Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze voor Ontslaghulp. Ik vond met name het telefonisch contact erg prettig. Al bij het intake gesprek werd er goed geluisterd en voelde ik me gezien. Daarna werd iedere afweging en handeling telefonisch besproken. Met een veel beter voorstel als resultaat. Ontzettend bedankt!

  Bianca (46) Geholpen met Ontslaghulp

  Fantastisch geholpen! Er werd goed en kordaat opgetreden en alles werd voor me uit handen genomen, waardoor ik weer een beetje tot rust kon komen. Nemen snel contact op, luisteren echt naar je en regelen wat eruit te halen valt. Echt super.

  Emiel (49) Geholpen met Maatwerk

  Vanuit een arbeidsconflict in overleg besloten de arbeidsovereenkomst te beëindigen met mijn werkgever. Goed advies gekregen hoe ik om moest gaan met mijn ontslag en de vaststellingsovereenkomst die ik had ontvangen. De juristen van Ontslaghulp weten alles goed uit te leggen in een begrijpelijke taal. Heel erg fijn.

  Rinie (53) Geholpen met Ontslaghulp

  Erg fijn dat ik zo goed werd geholpen bij zo een vervelende kwestie. Dit soort situaties zijn nooit leuk, maar door de hulp zo laagdrempelig te maken, wordt het in ieder geval wel makkelijker. De juristen zijn gemakkelijk bereikbaar en hielden me goed op de hoogte van alle vorderingen in het proces.

  Denise (28) Geholpen met Ontslaghulp

  Wat moet ik doen?

  Blijf rustig en laat je ondanks alles niet van je stuk brengen. Je staat meestal sterker dan je denkt! Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

  Group

  1. Zeg niet toe

  Luister goed naar je werkgever en vraag door. Zeg niets toe en wijs niets af. Blijf neutraal.

  task-list-delete

  2. Zet geen handtekening

  Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

  time-clock-hand-1

  3. Vraag extra bedenktijd

  Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

  legal-scale-unequal-1

  4. Schakel juridische hulp in.

  Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

  Heb je vragen of wil je even vrijblijvend overleggen?

  Maak terugbelafspraak

  Meer over ontslag bij vast contract

  Ontslagprocedure bij een ontslag met contract voor onbepaalde tijd

  Wanneer een werkgever een werknemer wil ontslaan die een vast contract heeft (een arbeidscontract voor onbepaalde tijd), dan moet hij hiervoor een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of een procedure starten bij de kantonrechter.

  Als het gaat om een ontslag vanwege bedrijfseconomische reden of langdurige arbeidsongeschiktheid, dient jouw werkgever een procedure te starten bij het UWV. De aanvraag bij het UWV dient schriftelijk te worden gedaan. Bij de ontslagaanvraag dienen gegevens te worden bijgevoegd die de noodzaak van het ontslag aantonen en onderbouwen. Jij mag hier schriftelijk verweer tegen voeren. Het UWV bepaalt of de ontslagaanvraag redelijk is. Tegen de uitspraak van het UWV kan geen bezwaar meer worden gemaakt bij het UWV. Wel is er de mogelijkheid om binnen 2 maanden in hoger beroep te gaan bij de kantonrechter.

  Als jouw werkgever je wil ontslaan wegens persoonlijke redenen dient hij de kantonrechter te verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Je werkgever dient daarvoor dan een verzoekschrift in met onderbouwing van de reden voor het ontslag. Jij kan hier een schriftelijk verweer tegen indienen. Vervolgens is er een mondelinge behandeling van het ontbindingsverzoek. De rechter stelt hiervoor het tijdstip vast. Binnen enkele weken volgt de uitspraak.

  Gegronde redenen voor ontslag bij een vast contract

  Bedrijfseconomische redenen
  Wanneer je een contract hebt voor onbepaalde tijd, dan kan je ontslagen worden via het UWV als er minder werk is door veranderingen in de bedrijfseconomische situatie bij je werkgever. Het kan daarbij gaan om een slechte financiële situatie van het bedrijf, werkvermindering, organisatorische en/of technologische veranderingen, (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging of bijvoorbeeld een bedrijfsverhuizing.

  Langdurige arbeidsongeschiktheid
  Als je langdurig arbeidsongeschikt bent, kan dat een ook reden zijn voor een ontslagaanvraag bij het UWV door je werkgever. Je werkgever dient dan aan te tonen dat je door ziekte je werk niet meer kan doen en dat je niet binnen 26 weken hersteld bent om je eigen werk (al dan niet in aangepaste vorm) te doen. Daarnaast dien je meestal ten minste 104 weken arbeidsongeschikt te zijn voordat een aanvraag kan plaatsvinden. Ook dient je werkgever aan te tonen dat je niet binnen 26 weken herplaatst kan worden in een andere passende functie.

  Persoonlijke redenen
  Als het gaat om persoonlijke redenen zoals disfunctioneren, verwijtbaar gedrag of een verstoorde arbeidsrelatie, kan je werkgever de kantonrechter verzoeken om het dienstverband op die grond(en) te ontbinden. In alle gevallen dient jouw werkgever de persoonlijke grond voor het ontslag goed te onderbouwen. Als het bijvoorbeeld gaat om disfunctioneren zal jouw werkgever onder andere moeten aantonen dat jij een redelijke tijd de kans hebt gehad je functioneren te verbeteren middels een verbetertraject. Bij verwijtbaar handelen gaat het om ontoelaatbaar gedrag van jou als werknemer. Je kunt daarbij denken aan handelen in strijd met bedrijfsregels of grensoverschrijdend gedrag. In geval van een verstoorde arbeidsrelatie zal je werkgever moeten aantonen dat er sprake is van een onherstelbare vertrouwensbreuk en er alles aan heeft gedaan om de relatie te herstellen.

  Bezwaar maken tegen ontslag bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd?

  Bij een bedrijfseconomisch ontslag is het van belang dat inzicht wordt gekregen in de financiële gegevens van werkgever waaruit de noodzaak van het ontslag volgt. Het komt regelmatig voor dat de financiële gegevens niet altijd een ontslag rechtvaardigen. Ook is het van belang om te kijken of jij wel terecht bent voorgedragen voor ontslag. Jouw werkgever dient het afspiegelingsbeginsel toe te passen en kan niet zelf kiezen wie hij voor ontslag voordraagt.
  Als jouw werkgever in zwaar financieel weer verkeert en er een sociaal plan is opgesteld in samenspraak met de vakbonden en/of de ondernemingsraad heeft het voeren van verweer bij het UWV niet altijd zin. Op grond van het sociaal plan wordt dan bepaald wat de (financiële) voorwaarden zijn bij een ontslag. Vaak ontvang je dan ook een vaststellingsovereenkomst (of beëindigingsovereenkomst). Het is wel altijd zinvol om het sociaal plan en de vaststellingsovereenkomst te laten toetsen door een arbeidsjurist.
  In geval van langdurige arbeidsongeschiktheid is het voeren van verweer zinvol als je van mening bent dat jij wel (binnen 26 weken) in staat bent om je eigen of (ander) passend werk te doen. Ben je van mening dat dat niet het geval is, dan kun je volstaan met een kort verweer. Het komt ook bij deze grond regelmatig voor dat je werkgever je eerst een voorstel doet om in onderling overleg te beëindigen via een vaststellingsovereenkomst.
  Bij een ontslag via de kantonrechter op grond van persoonlijke redenen heeft het vrijwel altijd zin om verweer te voeren.

  Sinds 1 juli 2015 heb je als werknemer bij een terecht ontslag via het UWV of de kantonrechter ten minste aanspraak op de transitievergoeding. Dit is alleen anders als de kantonrechter oordeelt dat jij ernstig verwijtbaar aan het ontslag bent.

  Onze werkwijze

  Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

  01.

  Intakegesprek

  Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

  02.

  Advies

  Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

  03.

  Onderhandelen

  Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

  04.

  Overeenkomst

  Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

  Neem direct contact met ons op

  Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
  Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

  Bel ons

  Ons juridische team staat voor je klaar

  Bel nu

  Direct antwoord op werkdagen

  Wij bellen jou

  Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

  Stuur ons een bericht

  Nog dezelfde dag contact