Zelf ontslag nemen?

Onze arbeidsjuristen staan voor je klaar. Neem nu vrijblijvend contact op

Direct advies (GRATIS) Hoe wij jou helpen
Snel schakelen

Jij bent altijd onze hoogste prioriteit

Persoonlijk contact

Duidelijke taal en aandacht voor jouw situatie

Maximaal resultaat

Wij onderhandelen de beste deal voor jou

Zelf ontslag nemen

Zelf ontslag nemen, gebeurt niet alleen bij het vinden van een andere baan. Als jij niet tevreden bent met je werksituatie, bijvoorbeeld door een ruzie of hoge werkdruk, kun je er ook voor kiezen om zelf ontslag te nemen. Een groot nadeel is dat je dan geen recht hebt op een WW-uitkering of ontslagvergoeding. Wil je daarop wel aanspraak maken, dan is het soms toch mogelijk een vaststellingsovereenkomst te sluiten met je werkgever. Wil je weten waar je staat en hoe je hier het beste mee om moet gaan? Vertel ons dan vrijblijvend je situatie zodat we kunnen kijken naar een oplossing die past bij wat jij wilt bereiken.

Wij zijn er voor jou

Hangt jou een ontslag boven het hoofd? Ons team zet zich volledig in om voor jou de beste voorwaarden uit je ontslagsituatie te halen.

Snel schakelen

"Wij reageren altijd dezelfde dag nog als jij een vraag hebt. Elke zaak is voor ons een nieuwe zaak en daarom schakelen wij snel met jou en je werkgever. Wij maken geen gewoonte van ons werk en komen onze afspraken na."

Persoonlijk contact

"We zijn betrokken bij jouw situatie en ontzorgen jou volledig. We luisteren écht naar wat jij wilt en belangrijk vindt. We geven online advies in heldere en begrijpelijke taal maar ontmoeten je ook graag op ons kantoor."

Maximaal resultaat

"Onderhandelen is onze core business en we weten er altijd meer uit te halen. Door onze jarenlange ervaring is geen enkele situatie voor ons onbekend en missen wij nooit een belangrijk detail in jouw zaak.’"

Onze oplossingen

Ook als je zelf ontslag neemt, kunnen wij jou op verschillende manieren voorzien van juridische hulp. Wij raden je daarom ook altijd aan om eerst een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan te gaan.

Gratis adviesgesprek

Controleer vrijblijvend jouw situatie samen met een ervaren jurist en verkrijg inzicht in jouw juridische positie en vervolgopties

  • Gratis telefonisch contact
  • Beoordeling van jouw situatie
  • Eerste advies over de mogelijkheden

Volledige vertegenwoordiging

Jouw persoonlijke jurist heeft namens jou contact met je werkgever. Jij beslist, maar wordt helemaal ontzorgd

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Advies over de beste strategie
  • Wij communiceren namens jou met je werkgever
  • Telefonisch overleg na elke stap
  • Snelle opvolging
  • Sturing op een vaststellingsovereenkomst

Wat moet ik doen?

Blijf rustig en laat je ondanks alles niet van je stuk brengen. Je staat meestal sterker dan je denkt! Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

Group

1. Zeg niet toe

Luister goed naar je werkgever en vraag door. Zeg niets toe en wijs niets af. Blijf neutraal.

task-list-delete

2. Zet geen handtekening

Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

time-clock-hand-1

3. Vraag extra bedenktijd

Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

legal-scale-unequal-1

4. Schakel juridische hulp in.

Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

Heb je vragen of wil je even vrijblijvend overleggen?

Maak terugbelafspraak

Meer over zelf ontslag nemen

Zelf ontslag nemen doe je niet zomaar. Als je bijvoorbeeld weg wil bij je werkgever zonder dat je reeds vervangend werk hebt gevonden, heb je geen recht op een WW-uitkering. Het is dus belangrijk te weten wat de opties zijn als jij zelf weg wil bij je werkgever.

Vaststellingsovereenkomst

Indien je het niet meer naar je zin hebt op het werk, een hoge werkdruk ervaart of zelfs ruzie hebt met je werkgever, kan je ervoor kiezen zelf ontslag te nemen. Bedenk daarbij dat jouw werkgever er meestal ook belang bij heeft dat jouw dienstverband wordt beëindigd. Veel werkgevers zijn best bereid om mee te werken aan een beëindiging met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst. Jouw werkgever heeft er niets aan als jij bijvoorbeeld een burn out krijgt of een ruzie niet opgelost wordt. Met een vaststellingsovereenkomst kun je dan in ieder geval jouw WW-rechten veilig stellen. Vaak is een werkgever zelfs bereid een ontslagvergoeding te betalen, zoals de transitievergoeding. Een vaststellingsovereenkomst biedt ruimte om te onderhandelen. Bijvoorbeeld ook over het laten vervallen van een concurrentiebeding of relatiebeding.

Ontslag nemen met onmiddellijke ingang

Soms kun jij als werknemer met onmiddellijke ingang ontslag nemen. Dit wordt ook wel ‘zelf ontslag op staande voet nemen’ genoemd. Dat is het geval als jouw werkgever je op een zodanige wijze behandelt, dat er niet langer van jou verwacht kan worden dat je in dienst blijft. Een voorbeeld hiervan is als jouw werkgever je ernstig bedreigt of mishandelt of je loon weigert te betalen terwijl daarvoor geen reden is. In deze situaties heeft zelf ontslag nemen meestal geen negatieve gevolgen voor een recht op een WW-uitkering. Je bent dan immers niet vrijwillig werkloos, maar bent genoodzaakt je dienstverband te beëindigen door het gedrag of handelen van je werkgever. Als jij ontslag moet nemen omdat jouw werkgever zich ernstig misdraagt, dan kun je toch aanspraak hebben op de transitievergoeding. Voorwaarde is wel dat je minimaal 24 maanden in dienst bent geweest. Wij adviseren je echter altijd eerst contact op te nemen met onze arbeidsjuristen voordat je zelf ontslag neemt. Is het gedrag van je werkgever namelijk niet ernstig genoeg voor het zelf nemen van ontslag, dan heeft dat grote nadelige gevolgen voor jou.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent zelf ontslag nemen

Als ik zelf ontslag wil nemen, wat moet er dan in mijn ontslagbrief staan?

In jouw ontslagbrief moet je in ieder geval vermelden dat je ontslag wilt nemen en per wanneer. Ook is het belangrijk om de datum van jouw brief duidelijk te vermelden, in verband met de opzegtermijn. Je kunt de brief het beste per (aangetekende) post, fax of e-mail indienen. Vraag ook altijd om een bevestiging van ontvangst in je brief.

Met welke opzegtermijn moet ik rekening houden als ik mijn ontslag wil indienen?

Als je zelf ontslag wilt indienen, moet je hierbij rekening houden met een opzegtermijn. Deze is voor een werknemer in de meeste gevallen 1 maand. Het kan echter zijn dat er in jouw CAO of arbeidsovereenkomst andere afspraken zijn opgenomen. Controleer dit dan ook goed. Houd je je niet aan de opzegtermijn, dan ben je schadeplichtig tegenover je werkgever. Let dus op!

Ik heb een contract voor bepaalde tijd. Wat is mijn opzegtermijn?

Als je zelf je ontslag wilt indienen, moet je hierbij rekening houden met de opzegtermijn. Als je een contract hebt voor bepaalde tijd is het van groot belang dat hierin staat dat jij de arbeidsovereenkomst tussentijds mag opzeggen. Staat dat er niet in, dan eindigt het contract pas op de afgesproken tijd. Zeg je dan toch op, dan kun je schadeplichtig zijn. Let dus op!

Heb ik recht op een WW-uitkering als ik zelf ontslag neem?

Je hebt recht op een WW-uitkering als je niet verwijtbaar werkloos wordt. Als je zelf je dienstverband opzegt, heb je meestal geen recht op een WW-uitkering omdat jij daarvoor het initiatief hebt genomen. Als jij zelf ontslag moet nemen vanwege ernstig verwijtbaar gedrag van je werkgever, dan heb je meestal wel aanspraak op een WW-uitkering. Schakel altijd juridische hulp in als je zelf ontslag wilt nemen vanwege het gedrag van je werkgever.

Heb ik recht op een WW-uitkering als ik zelf ontslag neem in de proeftijd?

Tijdens de proeftijd mag je zelf ontslag nemen zonder rekening te houden met een opzegtermijn. Als je echter zelf ontslag neemt tijdens de proeftijd, dan heb je zeer waarschijnlijk geen recht op een WW-uitkering. Indien jouw werkgever je tijdens de proeftijd ontslaat, is dat anders omdat het initiatief voor het ontslag dan bij de werkgever ligt.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact