Ontslag via de rechter?

Onze arbeidsjuristen staan voor je klaar. Neem nu vrijblijvend contact op

Direct advies (GRATIS) Hoe wij jou helpen
Snel schakelen

Jij bent altijd onze hoogste prioriteit

Persoonlijk contact

Duidelijke taal en aandacht voor jouw situatie

Maximaal resultaat

Wij onderhandelen de beste deal voor jou

Ontslag via de kantonrechter

Als jouw werkgever bijvoorbeeld van mening is dat sprake is van disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie, kan de kantonrechter verzocht worden de arbeidsovereenkomst op die grond te ontbinden. De werkgever dient daarvoor dan een verzoekschrift in met onderbouwing van de reden voor het ontslag. Jij kan hier een schriftelijk verweer tegen indienen. Vervolgens is er een mondelinge behandeling van het ontbindingsverzoek. De rechter stelt hiervoor het tijdstip vast. Binnen enkele weken volgt de uitspraak. Wil je meer weten over jouw situatie? Kies dan voor een gratis adviesgesprek.

Wij zijn er voor jou

Hangt jou een ontslag boven het hoofd? Ons team zet zich volledig in om voor jou de beste voorwaarden uit je ontslagsituatie te halen.

Snel schakelen

"Wij reageren altijd dezelfde dag nog als jij een vraag hebt. Elke zaak is voor ons een nieuwe zaak en daarom schakelen wij snel met jou en je werkgever. Wij maken geen gewoonte van ons werk en komen onze afspraken na."

Persoonlijk contact

"We zijn betrokken bij jouw situatie en ontzorgen jou volledig. We luisteren écht naar wat jij wilt en belangrijk vindt. We geven online advies in heldere en begrijpelijke taal maar ontmoeten je ook graag op ons kantoor."

Maximaal resultaat

"Onderhandelen is onze core business en we weten er altijd meer uit te halen. Door onze jarenlange ervaring is geen enkele situatie voor ons onbekend en missen wij nooit een belangrijk detail in jouw zaak.’"

Onze oplossingen

Bij ontslag via de rechter kunnen wij jou op verschillende manieren voorzien van juridische hulp. Wij raden je daarom ook altijd aan om eerst een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan te gaan.

Gratis adviesgesprek

Controleer vrijblijvend jouw situatie samen met een ervaren jurist en verkrijg inzicht in jouw juridische positie en vervolgopties

  • Algemene check rechtspositie
  • Berekenen transitievergoeding
  • Advies over de vervolgstappen

Ontbinding bij de kantonrechter

Jouw persoonlijke jurist vertegenwoordigt jou tijdens de gehele procedure bij de kantonrechter. Jij beslist, maar wordt verder ontzorgd

  • Volledige analyse rechtspositie
  • Advies over de beste strategie
  • Wij stellen het verweerschrift op
  • Wij communiceren met de werkgever en de rechtbank
  • Wij vertegenwoordigen jou in de rechtbank
  • Uitgebreid advies na de uitspraak

Wat moet ik doen?

Blijf rustig en laat je ondanks alles niet van je stuk brengen. Je staat meestal sterker dan je denkt! Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

Group

1. Zeg niet toe

Luister goed naar je werkgever en vraag door. Zeg niets toe en wijs niets af. Blijf neutraal.

task-list-delete

2. Zet geen handtekening

Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

time-clock-hand-1

3. Vraag extra bedenktijd

Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

legal-scale-unequal-1

4. Schakel juridische hulp in.

Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

Heb je vragen of wil je even vrijblijvend overleggen?

Maak terugbelafspraak

Meer over ontslag via de rechter

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst

Als het ontslag verloopt via de kantonrechter, spreken we van ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Dit kan echter niet zomaar en een voorwaarde van ontbinding is dat er sprake moet zijn van een gewichtige reden voor ontslag. Een gewichtige reden is dat er een verandering van omstandigheden heeft plaatsgevonden, waardoor ontbinding van de arbeidsovereenkomst gerechtvaardigd kan worden. Ook wanneer er sprake is van een dringende reden waarvoor tevens ontslag op staande voet mogelijk is, kan worden gekozen voor ontbinding door de kantonrechter.

Het ontslag aanvechten?

Voorafgaand aan de beslissing van de kantonrechter word je al in de gelegenheid gebracht om ‘verweer’ te voeren. Dit wordt vervolgens meegenomen in de beslissing. Het kan echter natuurlijk zo zijn dat het ontslag, ondanks je standpunten, toch wordt toegekend. Als je het niet eens bent met het ontslag via de kantonrechter, kun je dit aanvechten door in hoger beroep te gaan.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent ontslag via de rechter

Kan mijn werkgever mij ontslaan via de rechter wanneer ik ziek ben?

Nee. Ontslag wegens (langdurige) arbeidsongeschiktheid verloopt via het UWV, niet via de kantonrechter.

Kan ik mijn standpunten in de ontbindingsprocedure ook naar voren brengen?

Ja. De kantonrechter zal jou vragen om ook input te leveren. Dit wordt meegenomen in de beslissing.

Kan ik iets doen als ik het niet eens ben met het ontslag?

Ja. Je kunt bij de kantonrechter in hoger beroep gaan tegen de ontslagbeslissing.

Kan mijn werkgever mij ontslaan als ik slecht functioneer?

Ja. Je werkgever kan een ontbindingsprocedure starten bij de kantonrechter wanneer er sprake is van een gewichtige reden. Slecht functioneren kan hieronder vallen. De rechter toetst of daar daadwerkelijk sprake van is.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact