Als werknemer heb je recht op het loon over de arbeid die je verricht. Wanneer jouw werkgever jouw loon niet op tijd betaalt, of de betaling blijft helemaal achterwege, kun je een loonvordering instellen. Dit doe je middels een formele brief waarin je jouw werkgever verzoekt het loon zo spoedig mogelijk te betalen.

In welke gevallen is een loonvordering gepast?

Wanneer jouw werkgever het loon niet wil betalen, is een loonvordering op zijn plaats. Indien er een andere reden is waarom het loon niet wordt betaald, zijn er wellicht andere mogelijkheden. Van het laatste geval is bijvoorbeeld sprake als het bedrijf in financiële moeilijkheden verkeert. Het instellen van een loonvordering is dus met name aan de orde wanneer er sprake is van onwil om te betalen bij de werkgever. Een loonvordering kan bijvoorbeeld slagen wanneer jouw werkgever in de volgende gevallen het loon niet (volledig) betaalt:

  • Wanneer je gewoon arbeid verricht;
  • Wanneer je ziek bent;
  • Wanneer je een arbeidsconflict hebt met jouw werkgever;
  • Wanneer je op non-actief bent gesteld.

Wat staat er in een loonvorderingsbrief?

Zorg dat je duidelijk bent in hetgeen je vordert van jouw werkgever. De loonvorderingsbrief moet in ieder geval de volgende punten bevatten:

  • Informatie over jouw functie: datum indiensttreding, titel van de functie, aantal uren op basis waarvan je werkzaam bent;
  • De periode waarover je geen (of te weinig) salaris hebt ontvangen en de datum waarop het salaris betaald had moeten zijn;
  • Het verzoek om het volledige salaris alsnog te betalen (en eventuele toeslagen of vergoedingen). Geef hierbij een termijn van bijvoorbeeld 7 dagen;
  • Geef aan dat je recht hebt op de wettelijke rente en wettelijke verhoging wanneer niet binnen de redelijke termijn aan jouw verzoek wordt voldaan;
  • Geef aan dat je indien nodig bereid bent om juridische stappen te ondernemen;
  • Geef aan dat je verwacht dat het salaris in de toekomst op de afgesproken data en op normale wijze betaald zal worden.

Houd de toon netjes, maar zorg dat je wel duidelijk en concreet bent, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Het is raadzaam om de brief aangetekend te versturen. Hiermee voorkom je misverstanden omtrent de vraag of de brief wel of niet verstuurd is, en of deze is aangekomen.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact