Ontslag met vaststellingsovereenkomst?

Gratis check op je ontslagvoorstel. Binnen 1 uur terugkoppeling.

Vul je gegevens in en upload je ontslagvoorstel (je kunt ook meerdere bestanden uploaden)

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 100 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  Nog geen ontslagvoorstel?
  Snel schakelen

  Jij bent altijd onze hoogste prioriteit

  Persoonlijk contact

  Duidelijke taal en aandacht voor jouw situatie

  Maximaal resultaat

  Wij onderhandelen de beste deal voor jou

  Ontslag met vaststellingsovereenkomst

  Stuurt jouw werkgever aan op een ontslag met een vaststellingsovereenkomst? Teken niet direct! Schakel een van onze arbeidsjuristen in. Vaak is er veel meer te eisen. Wij zorgen voor de beste deal en checken ook je WW-rechten.

  Wij zijn er voor jou

  Hangt jou een ontslag boven het hoofd? Ons team zet zich volledig in om voor jou de beste voorwaarden uit je ontslagsituatie te halen.

  Snel schakelen

  "Wij reageren altijd dezelfde dag nog als jij een vraag hebt. Elke zaak is voor ons een nieuwe zaak en daarom schakelen wij snel met jou en je werkgever. Wij maken geen gewoonte van ons werk en komen onze afspraken na."

  Persoonlijk contact

  "We zijn betrokken bij jouw situatie en ontzorgen jou volledig. We luisteren écht naar wat jij wilt en belangrijk vindt. We geven online advies in heldere en begrijpelijke taal maar ontmoeten je ook graag op ons kantoor."

  Maximaal resultaat

  "Onderhandelen is onze core business en we weten er altijd meer uit te halen. Door onze jarenlange ervaring is geen enkele situatie voor ons onbekend en missen wij nooit een belangrijk detail in jouw zaak.’"

  Onze oplossingen

  Bij ontslag met vaststellingsovereenkomst kunnen wij jou op verschillende manieren voorzien van juridische hulp. Wij raden je daarom ook altijd aan om eerst een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan te gaan.

  Oriëntatie

  Geheel vrijblijvend bespreken we jouw situatie en ontslagvoorstel, zodat jij weet waar je staat en wat je opties zijn.

  • Algemene check ontslagvoorstel
  • Advies over vervolgstappen

  Ontslaghulp

  Voor een vaste eigen bijdrage word je volledig ontzorgd. Wij onderhandelen voor jou de best mogelijke deal en verhalen de juridische kosten op je werkgever.

  • Volledige check ontslagvoorstel
  • Samen strategie bepalen
  • Wij onderhandelen voor jou
  • Telefonisch overleg na elke stap
  • Begeleiding van A tot Z
  • Gegarandeerd de beste deal

  Maatwerk

  Elke situatie is anders, en soms is maatwerk de juiste oplossing. Samen kijken we hoe jij het beste geholpen kan worden.

  • Vrijblijvend maatwerk voorstel
  • Voor zowel advies als begeleiding

  Onze klanten vertellen

  Ik werd door mijn werkgever vanuit het niets op non-actief gesteld en werd daar totaal door verrast. Ontslaghulp is voor mij heel sterk de onderhandelingen ingegaan en heeft er veel meer uit weten te halen. Fijne communicatie met oprechte betrokkenheid! Echt een aanrader!

  Arne (22) Geholpen met Maatwerk

  Ik had me geen betere ontslaghulp kunnen voorstellen. Vanaf begin tot einde verliep alles snel, professioneel, vakkundig en ook nog eens empatisch. Dit geldt niet alleen voor de jurist die mij heeft bijgestaan maar ook voor andere mensen van Ontslaghulp die ik gesproken heb. Blij met het resultaat!

  Nathalie (32) Geholpen met Ontslaghulp

  Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze voor Ontslaghulp. Ik vond met name het telefonisch contact erg prettig. Al bij het intake gesprek werd er goed geluisterd en voelde ik me gezien. Daarna werd iedere afweging en handeling telefonisch besproken. Met een veel beter voorstel als resultaat. Ontzettend bedankt!

  Bianca (46) Geholpen met Ontslaghulp

  Fantastisch geholpen! Er werd goed en kordaat opgetreden en alles werd voor me uit handen genomen, waardoor ik weer een beetje tot rust kon komen. Nemen snel contact op, luisteren echt naar je en regelen wat eruit te halen valt. Echt super.

  Emiel (49) Geholpen met Maatwerk

  Vanuit een arbeidsconflict in overleg besloten de arbeidsovereenkomst te beëindigen met mijn werkgever. Goed advies gekregen hoe ik om moest gaan met mijn ontslag en de vaststellingsovereenkomst die ik had ontvangen. De juristen van Ontslaghulp weten alles goed uit te leggen in een begrijpelijke taal. Heel erg fijn.

  Rinie (53) Geholpen met Ontslaghulp

  Erg fijn dat ik zo goed werd geholpen bij zo een vervelende kwestie. Dit soort situaties zijn nooit leuk, maar door de hulp zo laagdrempelig te maken, wordt het in ieder geval wel makkelijker. De juristen zijn gemakkelijk bereikbaar en hielden me goed op de hoogte van alle vorderingen in het proces.

  Denise (28) Geholpen met Ontslaghulp

  Wat moet ik doen?

  Blijf rustig en laat je ondanks alles niet van je stuk brengen. Je staat meestal sterker dan je denkt! Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

  Group

  1. Zeg niet toe

  Luister goed naar je werkgever en vraag door. Zeg niets toe en wijs niets af. Blijf neutraal.

  task-list-delete

  2. Zet geen handtekening

  Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

  time-clock-hand-1

  3. Vraag extra bedenktijd

  Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

  legal-scale-unequal-1

  4. Schakel juridische hulp in.

  Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

  Heb je vragen of wil je even vrijblijvend overleggen?

  Maak terugbelafspraak

  Meer over ontslag met vaststellingsovereenkomst

  Wat is een vaststellingsovereenkomst?

  In een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, worden de afspraken over het einde van de arbeidsovereenkomst vastgelegd. Deze afspraken zijn bijvoorbeeld de hoogte van de eventuele beëindigingsvergoeding, de einddatum van het dienstverband, een eventuele vrijstelling van werk en de eindafrekening. De overeenkomst wordt schriftelijk aangegaan. Jij en je werkgever kunnen zelf bepalen wat hierin wordt opgenomen. Een vaststellingsovereenkomst sluiten is mogelijk bij zowel een contract voor onbepaalde als bepaalde tijd. Bij een contract voor bepaalde tijd moet er wel een zogenaamd tussentijds opzegbeding zijn opgenomen in je arbeidsovereenkomst.

  Het is vrijwel altijd verstandig om over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst te onderhandelen. Teken dus niet direct! Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren arbeidsjuristen en laat je adviseren over wat wij voor je kunnen doen.

  Wel of niet akkoord gaan?

  Jij dient eerst voor jezelf te bepalen of je wel of niet weg wil bij je werkgever. Wil je dat niet, dan komt er geen einde van het dienstverband tot stand via een vaststellingsovereenkomst en zal je werkgever een andere route moeten kiezen als hij je toch wil ontslaan. Hij kan je dan proberen je te ontslaan via het UWV of de kantonrechter. Daarvoor is uiteraard een gegronde reden nodig.

  Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst kan echter in het belang van beide partijen zijn. Hiermee kunnen kostbare procedures worden voorkomen, waarbij het vaak niet zeker is wat de uitkomst is van die procedure. Een vaststellingsovereenkomst biedt jou de mogelijkheid om voorwaarden op te nemen die passen bij jouw situatie.

  Controle vaststellingsovereenkomst

  Komt het tot een vaststellingsovereenkomst, dan is het allereerst van belang dat daarin staat dat het ontslag plaatsvindt op initiatief van jouw werkgever. Dat is van belang om aanspraak te kunnen maken op een WW-uitkering. Daarnaast is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de zogenaamde fictieve opzegtermijn om direct na het dienstverband een WW-uitkering te krijgen. Dit houdt in dat de periode tussen de ondertekening van de overeenkomst en de datum waarop het dienstverband eindigt, minimaal zo lang is als de opzegtermijn die jouw werkgever in acht moet nemen. De opzegtermijn is afhankelijk van de duur van jouw arbeidsovereenkomst.

  Andere belangrijke punten die in de vaststellingsovereenkomst worden vastgelegd zijn de hoogte van de ontslagvergoeding, vrijstelling van werk, een correcte eindafrekening, een bijdrage in loopbaanbegeleiding, vergoeding van juridische kosten, getuigschrift en bijvoorbeeld verval concurrentiebeding/relatiebeding.

  Bedenktermijn

  Mocht je de vaststellingsovereenkomst al hebben getekend? Je kan hierop nog terug komen binnen 2 weken na ondertekening. Een reden hoef je daarvoor niet op te geven. Dit recht moet in de vaststellingsovereenkomst staan. Staat het er niet in, dan is de bedenktermijn zelfs 3 weken.

  Let op: als je ziek bent, stem dan nooit zomaar in met een vaststellingsovereenkomst. Dit kan namelijk zeer nadelige gevolgen hebben voor een recht op een WW-uitkering.

  Onze werkwijze

  Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

  01.

  Intakegesprek

  Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

  02.

  Advies

  Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

  03.

  Onderhandelen

  Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

  04.

  Overeenkomst

  Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

  Veelgestelde vragen

  Antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent een vaststellingsovereenkomst

  Heb ik altijd recht op de transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst?

  Nee, bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is een werkgever niet verplicht om een transitievergoeding te betalen. De hoogte van de ontslagvergoeding is een kwestie van onderhandelen. Als er echter geen goede grond is om het dienstverband te beëindigen, kan de transitievergoeding als de minimale ondergrens worden gezien voor de overeen te komen vergoeding. Wil jouw werkgever je bijvoorbeeld ontslaan vanwege disfunctioneren, maar is er geen dossier waaruit dit volgt, dan geeft dat alle reden om een hogere ontslagvergoeding te vragen.

  Wat is de opzegtermijn voor mijn werkgever bij een vaststellingsovereenkomst?

  Het is belangrijk dat ik de vaststellingsovereenkomst rekening wordt gehouden met de opzegtermijn van de werkgever in verband met het direct na het einde aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering. De opzegtermijn voor je werkgever is vaak afhankelijk van de duur van jouw dienstverband. Bij een dienstverband tot 5 jaar is de wettelijke opzegtermijn 1 maand. Tussen de 5 en 10 jaar geldt een wettelijke opzegtermijn van 2 maanden, tussen de 10 en 15 jaar geldt een termijn van 3 maanden. Bij een dienstverband langer dan 15 jaar bedraagt de opzegtermijn 4 maanden. Let op in een arbeidsovereenkomst of CAO kan een andere opzegtermijn staan, dan de wettelijke opzegtermijn.

  Ik ben ziek. Kan ik akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst?

  Als je korter dan 2 jaar ziek (arbeidsongeschikt) bent, is dat meestal niet verstandig. Je werkgever is gedurende 104 weken verplicht je loon door te betalen als je ziek bent. Ga je toch akkoord, dan heb je in beginsel geen aanspraak op een WW-uitkering. Soms is het sluiten van een vaststellingsovereenkomst wel mogelijk ondanks dat je ziek bent. Dat is echter maatwerk. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

  Neem direct contact met ons op

  Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
  Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

  Bel ons

  Ons juridische team staat voor je klaar

  Bel nu

  Direct antwoord op werkdagen

  Wij bellen jou

  Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

  Stuur ons een bericht

  Nog dezelfde dag contact