Wanneer je minstens 2 jaar in dienst bent geweest bij een bedrijf en je bent niet verwijtbaar werkloos geworden, heb je recht op een ontslagvergoeding. Dit wordt de transitievergoeding genoemd. Je hoeft dus niet met lege handen te vertrekken. Aan de transitievergoeding en de uitbetaling daarvan zijn enkele voorwaarden verbonden.

Voorwaarden transitievergoeding

Je hebt recht op een transitievergoeding als jouw dienstverband minstens 2 jaar heeft geduurd. Daarbij is het wel belangrijk dat het initiatief tot ontslag wel bij jouw werkgever ligt. Wanneer je zelf ontslag neemt, heb je geen recht op een transitievergoeding. Hierop is echter wel een uitzondering. Indien je zelf ontslag neemt wegens verwijtbaar handelen van jouw werkgever, heb je toch recht op de transitievergoeding. Het ontslag is dan namelijk te wijten aan de werkgever in plaats van aan jezelf. Je neemt dan als het ware ‘noodgedwongen’ ontslag.

De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald aan de hand van jouw maandsalaris, en de duur van jouw dienstverband. Hierbij wordt gekeken naar het bruto maandsalaris, en de arbeidsduur in halve jaren. De maximale vergoeding is €79.000 bruto. Als jouw jaarsalaris hoger is dan dit maximum, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris. Via deze rekentool kun je een schatting maken van de te verwachten transitievergoeding.

Uitbetaling transitievergoeding

De transitievergoeding dient te worden uitbetaald als onderdeel van de eindafrekening aan het einde van het dienstverband. De eindafrekening moet binnen een maand plaatsvinden. Wanneer jouw werkgever de transitievergoeding later betaalt, is hij aan jou wettelijke rente verschuldigd. Deze begint te lopen vanaf een maand na de uitdiensttreding. De transitievergoeding kan ook in termijnen worden uitbetaald, mits dit uitdrukkelijk is overeengekomen. Jij moet hier als werknemer dus akkoord voor hebben gegeven.

Ruime ervaring
We zijn goed in ons vak
Gratis advies
Leer ons vrijblijvend kennen
Vaste prijs
Geen verrassingen achteraf

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu 030 - 224 2507

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Maak terugbelafspraak

Nog dezelfde dag contact