Ontslag krijgen gaat je niet in de koude kleren zitten. Je bent niet alleen je baan kwijt, maar ook heb je geen inkomen meer. Wellicht heb je zelfs jaren in een bedrijf gewerkt, zonder ooit klachten te hebben gehad. Als werknemer word je dan ook door het ontslagrecht beschermd. Toch kan het gebeuren dat je gerechtvaardigd wordt ontslagen. Wat betekent dit voor een werknemer? Je moet als je ontslagen wordt zelf aan bepaalde dingen denken. Wat wordt er precies van jou als werknemer verwacht en wat kun je beter niet doen?

Bezwaar maken

Als je van mening bent dat je onterecht bent ontslagen, kun je het ontslag aanvechten. Tegen zowel de beslissing van het UWV als de beslissing van de kantonrechter kun je in beroep gaan bij de kantonrechter. Ook tegen een ontslag op staande voet kun je in beroep gaan, bijvoorbeeld omdat je het niet eens bent met de dringende reden op basis waarvan het ontslag is gegeven.

 

Vaststellingsovereenkomst

Bij een ontslag met wederzijds goedvinden kan jouw werkgever je een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Dit is een beëindigingsovereenkomst. In deze overeenkomst kun je samen met jouw werkgever afspraken betreffende het beëindigen van het dienstverband neerleggen. Zorg dat je niet zomaar het eerste aanbod ondertekent, maar dat je een deskundige ernaar laat kijken. Het is daarnaast van belang dat de vaststellingsovereenkomst vermeldt dat het initiatief voor het ontslag bij de werkgever ligt, in verband met het recht op een WW-uitkering.

Transitievergoeding

Als je ontslagen wordt heb je wellicht recht op een ontslagvergoeding, ook wel de transitievergoeding genoemd. Dit is het geval wanneer je 2 jaar of langer in dienst bent geweest en het ontslag niet aan jouw schuld te wijten is. Wanneer jouw ontslag ook nog eens het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen van jouw werkgever, heb je boven op de transitievergoeding ook nog recht op een aanvullende vergoeding.

 

Recht op een WW-uitkering

Je hebt na ontslag recht op een WW-uitkering als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent niet verwijtbaar werkloos geworden. Het ontslag is dus niet jouw eigen schuld.
  • Je verliest door het ontslag minstens 5 arbeidsuren per week.
  • Je bent beschikbaar om werkzaamheden te verrichten.
  • In de afgelopen 36 weken heb je minstens 26 weken werkzaamheden verricht.

Als je een WW-uitkering krijgt, ben je onder andere verplicht de juiste informatie te verstrekken aan het UWV en er wordt van je verwacht dat je actief solliciteert naar passend werk. Wanneer je hier niet aan voldoet, riskeer je dat jouw WW-uitkering wordt ingetrokken.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact