Ontslag met wederzijds goedvinden?

Onze arbeidsjuristen staan voor je klaar. Neem nu vrijblijvend contact op

Direct advies (GRATIS) Hoe wij jou helpen
Vrijblijvend persoonlijk advies

Eerste adviesgesprek is altijd gratis

Betere voorwaarden

Wij halen er voor jou de beste deal uit

Kosten vaak volledig vergoed

In 78% van de gevallen betaalt de werkgever

Ontslag met wederzijds goedvinden

Bij een ontslag met wederzijds goedvinden spreken werkgever en werknemer onderling af het dienstverband te beëindigen. Over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst eindigt, moeten jullie het eens worden. Dat is een kwestie van onderhandelen. Wij zorgen voor de beste deal en checken je WW-rechten. Teken dus nooit direct!

Onze oplossingen

Bij ontslag met wederzijds goedvinden kunnen wij jou op verschillende manieren voorzien van juridische hulp. Wij raden je daarom ook altijd aan om eerst een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan te gaan.

Gratis adviesgesprek

Controleer vrijblijvend jouw situatie samen met een ervaren jurist en verkrijg inzicht in jouw juridische positie en vervolgopties

  • Algemene check rechtspositie
  • Berekenen transitievergoeding
  • Advies over de vervolgstappen

Persoonlijke Begeleiding

Jij voert zelf het contact met je werkgever waarbij je tijdens elke stap begeleid wordt door jouw persoonlijke jurist

  • Volledige check ontslagvoorstel
  • Advies over de beste strategie
  • Controle van jouw juridische brieven
  • Telefonisch overleg na elke reactie van jouw werkgever
  • Controle van de definitieve vaststellingsovereenkomst

Wat moet ik doen?

Ontslag heeft niet alleen grote gevolgen voor jou, maar ook voor je financiën. Zorg daarom dat je stevig in je schoenen staat. Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

1. Zeg niet toe

Luister goed naar je werkgever, en zorg dat je goed snapt wat hij wil. Zeg niets toe, en wijs niets af. Blijf neutraal.

2. Zet nooit je handtekening

Leg je niet meteen vast. Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

3. Vraag extra bedenktijd

Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

4. Schakel juridische hulp in.

Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

Meer over ontslag met wederzijds goedvinden

Wanneer ontslag met wederzijds goedvinden?

Een ontslag met wederzijds goedvinden is de meest gebruikte methode om een dienstverband te beëindigen. Werkgevers kiezen er vaak voor om eerst een vaststellingsovereenkomst aan te bieden alvorens een procedure bij de kantonrechter of het UWV te starten. Het komt ook regelmatig voor dat een werkgever onvoldoende grond heeft voor het opstarten van een procedure en er daarom voor kiest om jou een vaststellingsovereenkomst aan te bieden. Ga je hiermee akkoord, dan stem je in met jouw ontslag. Stem echter niet zomaar in! Je bent niet verplicht om te tekenen. Zelfs als de kans groot is dat het UWV of de kantonrechter het ontslag zal toewijzen, is het mogelijk om het ontslag middels een vaststellingsovereenkomst ‘naar je hand te zetten’. Het staat je namelijk vrij om over een voorstel te onderhandelen. Niet alleen over de vergoeding en de einddatum, maar bijvoorbeeld ook over omscholing of overplaatsing binnen het bedrijf. Kijk eerst goed naar wat de reden is voor jouw ontslag. Laat je vervolgens adviseren of jouw werkgever kans van slagen heeft om jou te ontslaan in een procedure. Schakel ons in om het voorstel van jouw werkgever te beoordelen. Houd daarbij in gedachte dat een eerste voorstel vrijwel altijd een uitnodiging is voor het doen van een tegenvoorstel. Wij bepalen samen met jou de beste strategie voor het beste resultaat.

Vaststellingsovereenkomst

De afspraken omtrent het ontslag met wederzijds goedvinden worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Dit wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Hierin wordt onder andere de hoogte van de (transitie)vergoeding opgenomen, wat de einddatum is van het dienstverband, een eventuele vrijstelling van werk, de eindafrekening, enzovoort. Kortom, alles wat verband houdt met jouw uitdiensttreding en wat voor jou specifieke situatie van belang is. De inhoud van de vaststellingsovereenkomst is onderhandelbaar. Ga daarom niet zomaar akkoord gaat met het eerste voorstel dat je ontvangt van je werkgever. Laat hier altijd een arbeidsjurist naar kijken, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. In veel gevallen betaalt je werkgever de door jou gemaakte juridische kosten. Soms staat het zelfs al in de vaststellingsovereenkomst genoemd. Zo niet, dan proberen wij altijd jouw kosten op je werkgever te verhalen.

Gevolgen

Een ontslag met wederzijds goedvinden is voor beide partijen vaak een voordelige keuze. Het is niet voor niets de meeste gekozen route voor een beëindiging. Jouw werkgever hoeft geen kostbare ontslagprocedure te starten en kan hiermee onrust op de werkvloer voorkomen. Voor jou als werknemer betekent het dat je zekerheid hebt over de voorwaarden waaronder je dienstverband eindigt. De gang naar de rechter is vaak belastend. Niet alleen ten aanzien van kosten, maar ook wat betreft tijd en energie en soms zelfs het zelfvertrouwen. Daarnaast biedt een einde met wederzijds goedvinden ruimte om te onderhandelen over de (transitie)vergoeding en kun je een eventueel recht op WW veiligstellen. Daarvoor is het van belang dat in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen dat het ontslag geschiedt op initiatief van jouw werkgever. Hiermee is voor het UWV duidelijk dat jij niet verwijtbaar werkloos bent geworden. Ook is het van belang dat er rekening wordt gehouden met de opzegtermijn zodat je aansluitend aan het dienstverband aanspraak kunt maken op een WW-uitkering. Een vaststellingsovereenkomst biedt daarnaast de mogelijkheid tot maatwerk. Kortom, voor beide partijen kan een ontslag met wederzijds goedvinden zekerheid scheppen en ervoor zorgen dat het dienstverband op een zakelijke en prettige manier wordt beëindigd.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent ontslag met wederzijds goedvinden

Betekent een ontslag met wederzijds goedvinden dat ik verwijtbaar werkloos word en dus geen recht heb op een WW-uitkering?

Nee. Het is daarbij wel van belang dat je in de vaststellingsovereenkomst opneemt dat het ontslag geschiedt op initiatief van de werkgever en niet van jou als werknemer. Je hebt dan, mits je aan alle voorwaarden voldoet, in principe gewoon recht op een WW-uitkering.

Kan ik onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst?

Ja. Dit biedt jou de mogelijkheid om het ontslag naar jouw wensen in te vullen, zodat het jou ook iets oplevert. Het is belangrijk om altijd een deskundige naar de vaststellingsovereenkomst te laten kijken, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Ben ik verplicht akkoord te gaan?

Nee. Zorg dat je dus ook kritisch bent op de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. Als je deze namelijk tekent, moet het jou ook iets opleveren. Als je niet akkoord gaat, is jouw werkgever verplicht een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter te starten, wat niet gegarandeerd slaagt.

Ruime ervaring
We zijn goed in ons vak
Gratis advies
Leer ons vrijblijvend kennen
Vaste prijs
Geen verrassingen achteraf

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu 030 - 224 2507

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Maak terugbelafspraak

Nog dezelfde dag contact