Een rechtsgeldig ontslag op staande voet moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit geldt niet alleen voor het krijgen van ontslag op staande voet, maar ook voor het nemen van ontslag op staande voet. Als werknemer kun je dus, net als jouw werkgever, zelf per direct de arbeidsovereenkomst beëindigen.

Voorwaarden

Om gerechtvaardigd ontslag op staande voet te kunnen nemen moet er sprake zijn van een dringende reden. Dit gaat om ernstige situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gevaarlijke werksituatie, bedreiging door de werkgever of zelfs mishandeling. Ook het niet betalen van loon kan een ‘dringende reden’ zijn. Een andere voorwaarde is dat de dringende reden op het moment van constateren direct door jou aan jouw werkgever moet worden medegedeeld. Je hanteert geen opzegtermijn en je zegt jouw arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op.

 

Schadevergoeding

Ontslag op staande voet nemen doe je niet zomaar. Er moet sprake zijn van een ernstige situatie. Als je gerechtvaardigd ontslag op staande voet neemt, zal de situatie dermate ernstig zijn dat je recht hebt op een schadevergoeding. Omdat dit waarschijnlijk door jouw werkgever wordt betwist, is een procedure via de rechter wellicht onvermijdelijk.

Gevolgen

Als je zelf ontslag neemt heeft dat gevolgen. Je bent niet alleen jouw baan kwijt en daarmee dus ook jouw inkomen, maar ook jouw recht op een WW-uitkering kan in gevaar komen. Laat je dus altijd goed informeren door een jurist in een dergelijke situatie.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact