Een tijdelijk contract wordt overeengekomen voor een specifieke periode, waarbij een einddatum vaststaat. Deze eindigt dan ook van rechtswege, tenzij anders overeengekomen. Bij een vast contract ligt dit anders. Hierbij geldt geen einddatum en een vast contract eindigt dan ook alleen wanneer de werkgever of de werknemer het contract opzegt.

Einde arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Het grootste verschil met een tijdelijk contract zit in de manier waarop het contract eindigt. Je kunt als werknemer natuurlijk altijd zelf ontslag nemen. Hierbij dien je de opzegtermijn in acht te nemen. Jouw werkgever kan de arbeidsovereenkomst ook beëindigen, maar dat is lastiger. Hij moet zich namelijk houden aan de regels van het ontslagrecht. Afhankelijk van de reden van het ontslag moet hij óf een ontslagvergunning aanvragen via het UWV, óf een procedure starten via de kantonrechter. Pas wanneer het ontslag is goedgekeurd, mag het ontslag worden doorgezet. Deze procedures kosten tijd en geld, en het ontslag moet een goede reden hebben.

De voordelen van een vast contract

Met een vast contract heb je meer zekerheid dan met een tijdelijk contract. Een tijdelijk contract eindigt namelijk van rechtswege, zonder dat jouw werkgever verplicht is een nieuw contract met je aan te gaan. Bij een vast contract heb je hier geen last van. Het contract loopt gewoon door en als jouw werkgever je wil ontslaan gelden hiervoor specifieke regels. Met een vast contract ben je dus in principe zekerder van het voortbestaan van jouw arbeidsovereenkomst. Dit betekent automatisch een grotere kans op een langer dienstverband en daarmee een comfortabelere positie als werknemer.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact