Als je langdurig ziek bent (geweest) moet je op een gegeven moment in overleg met jouw werkgever en de bedrijfsarts bekijken wat jouw mogelijkheden zijn binnen het bedrijf. In principe zal je terugkeren naar jouw eigen functie. Dit is echter niet altijd mogelijk. De bedrijfsarts beoordeelt jouw situatie en zal een advies uitbrengen aan jou en jouw werkgever. Er kan uiteindelijk worden geconcludeerd dat re-integratie bij jouw huidige werkgever niet mogelijk is. Je komt dan in het zogenaamde ‘tweede spoor’ van het re-integratietraject terecht.

Terugkeer naar het huidige bedrijf

Van jou als werknemer wordt verwacht dat je tijdens jouw ziekte werkt aan herstel en zo snel mogelijk weer aan de slag kunt. In principe keer je na ziekte weer terug naar jouw eigen werkplek. Je kunt wellicht eerst gedeeltelijk gaan werken en jouw werkgever zou jouw taken kunnen verlichten. Misschien moet jouw werkplek aangepast worden en zijn er taken die door collega’s worden overgenomen. Soms zal echter blijken dat jouw oude functie door jouw gezondheid geen optie is. Je bent dan verplicht ander passend werk te accepteren. Wanneer het niet mogelijk blijkt dat je jouw oude functie uitoefent, is er wellicht een andere functie binnen het bedrijf die beter past bij jouw situatie. Wellicht kun je je omscholen of ruil je bepaalde taken met een collega. Jouw werkgever zou zelfs een passende functie voor jou kunnen creëren. Het werk dat jou wordt aangeboden moet echter wel zo veel mogelijk lijken op jouw oude functie, en het moet mogelijk zijn om met de nieuwe functie in het bedrijf te blijven werken.

Re-integratie tweede spoor

Wanneer terugkeer naar jouw huidige bedrijf niet mogelijk blijkt te zijn, moet er worden gezocht naar een passende functie bij een andere werkgever. De werkgever en de werknemer zijn in een dergelijk geval samen verplicht om passend werk in een ander bedrijf te vinden. Jouw huidige werkgever moet jou hier dus bij helpen. Wanneer een nieuwe werkgever gevonden is, stelt jouw huidige werkgever in overleg met jou een detacheringsregeling op. De re-integratie kan beginnen. Wanneer alle partijen van mening zijn dat het re-integratietraject succesvol verloopt, kan er een arbeidsovereenkomst tussen de nieuwe werkgever en de werknemer worden opgesteld.

 

Passend werk

De definitie van passende arbeid verschilt per werknemer en de omstandigheden van het geval. Het werk moet lichamelijk haalbaar zijn, en je moet er de vaardigheden voor in huis hebben. Daarnaast spelen persoonlijke omstandigheden een rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verlenen van mantelzorg voor een gezinslid. Hoe langer je echter werkloos bent, hoe breder het begrip ‘passende arbeid’ zal worden uitgelegd. Het eerste half jaar kun je naar werk zoeken op jouw eigen niveau. Daarna zal je ook werk op een lager niveau moeten accepteren.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact