Zowel een werkgever als een werknemer dient zich te houden aan een opzegtermijn bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Deze opzegtermijn is wettelijk bepaald, maar middels de cao mag daarvan worden afgeweken. De opzegtermijn is afhankelijk van de duur van het contract en het type contract dat je hebt.

Ontslag nemen – vast contract

Voor een vast contract geldt in principe een opzegtermijn van 1 maand. Dit gaat om een kalendermaand en deze gaat in op de 1e van de maand. Je mag echter met jouw werkgever overeenkomen dat de opzegtermijn langer is, maar wel met een maximum van 6 maanden. De hoofdregel is echter wel dat wanneer jouw opzegtermijn langer is dan 1 maand, die van jouw werkgever in ieder geval het dubbele moet zijn. Een kortere opzegtermijn mag alleen worden overeengekomen als dat in jouw cao staat.
 

Ontslag krijgen – vast contract

De opzegtermijn van jouw werkgever is bij een vast contract afhankelijk van de duur van jouw dienstverband. De termijnen zien er als volgt uit:

  • Korter dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn
  • 5 tot 10 jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn
  • 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn
  • Langer dan 15 jaar in dienst: 4 maanden opzegtermijn

Ook hier geldt dat een langere opzegtermijn overeen mag worden gekomen, maar dat de opzegtermijn van de werkgever het dubbele moet zijn van de opzegtermijn van de werknemer. Afspraken over langere opzegtermijnen moeten in de arbeidsovereenkomst worden vastgelegd. Een kortere opzegtermijn is ook mogelijk, maar alleen wanneer dit in de cao staat. Deze afspraak hoeft dan ook niet in de arbeidsovereenkomst te worden vermeld.

Tijdelijk contract

Bij een tijdelijk contract eindigt het contract van rechtswege op de afgesproken datum. In principe is hierbij dus geen opzegtermijn nodig. Staat in jouw arbeidsovereenkomst dat tussentijds opzeggen ook mogelijk is? Dan geldt wel een normale opzegtermijn. De werkgever moet zich echter wel houden aan de aanzegtermijn, wat inhoudt dat hij uiterlijk 1 maand voor afloop van het contract aangeeft of het wel of niet verlengd wordt.

 

Proeftijd

Tijdens de proeftijd geldt geen opzegtermijn. Zowel de werkgever als de werknemer mogen tijdens de proeftijd op elk moment, zonder opgave van reden het contract beëindigen.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact