Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd betekent dat er een einddatum is verbonden aan het dienstverband. Het contract eindigt dan ook van rechtswege op het moment dat deze datum is bereikt. Het kan echter ook zo zijn dat de arbeidsovereenkomst wordt verlengd. In alle gevallen is jouw werkgever verplicht om op tijd aan te geven of hij het contract wel of niet met jou wil voortzetten. Omdat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt van rechtswege is een ontslagvergunning van het UWV of een ontslagprocedure bij de kantonrechter niet nodig.

Aanzegverplichting

De verplichting voor de werkgever om aan jou te melden of jouw contract verlengd wordt, wordt de ‘aanzegverplichting’ genoemd. Deze geldt bij contracten met een minimale duur van 6 maanden, en alleen voor de werkgever. Uiterlijk 1 maand voor het einde van het contract moet jouw werkgever schriftelijk (per brief of e-mail) melden of het contract verlengd wordt. Wanneer het contract niet verlengd wordt eindigt deze van rechtswege, maar dit moet je als werknemer wel op tijd weten. Als jouw werkgever het contract wil verlengen, moet hij in de schriftelijke aanzegging tevens vermelden onder welke voorwaarden het nieuwe contract zal gelden. Indien dit niet gebeurt, blijven de oude voorwaarden van kracht.

Aanzegvergoeding

Wanneer jouw werkgever zich niet houdt aan de aanzegverplichting, moet hij jou een aanzegvergoeding van 1 bruto maandsalaris betalen. De aanzegvergoeding geldt ook wanneer een werkgever zich wel houdt aan de aanzegverplichting, maar dit te laat doet. In dat geval heb je recht op een vergoeding naar evenredigheid van het aantal dagen dat jouw werkgever te laat was. Binnen 2 maanden nadat jouw contract is geëindigd moet je de aanzegvergoeding zelf opeisen wanneer jouw werkgever niet uit zichzelf over gaat tot betaling.

 

Tussentijds opzeggen

In principe eindigt een tijdelijk contract op de afgesproken datum. Het kan echter voorkomen dat in de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat tussentijds opzeggen ook mogelijk is. Dit kan echter alleen als het daadwerkelijk is afgesproken.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact