Ontslag met vaststellingsovereenkomst?

Onze arbeidsjuristen staan voor je klaar. Neem nu vrijblijvend contact op

Direct advies (GRATIS) Hoe wij jou helpen
Vrijblijvend persoonlijk advies

Eerste adviesgesprek is altijd gratis

Betere voorwaarden

Wij halen er voor jou de beste deal uit

Kosten vaak volledig vergoed

In 78% van de gevallen betaalt de werkgever

Ontslag met vaststellingsovereenkomst

Stuurt jouw werkgever aan op een ontslag met een vaststellingsovereenkomst? Teken niet direct! Schakel een van onze arbeidsjuristen in. Vaak is er veel meer te eisen. Wij zorgen voor de beste deal en checken ook je WW-rechten.

Onze oplossingen

Bij ontslag met vaststellingsovereenkomst kunnen wij jou op verschillende manieren voorzien van juridische hulp. Wij raden je daarom ook altijd aan om eerst een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan te gaan.

Gratis adviesgesprek

Controleer vrijblijvend jouw situatie samen met een ervaren jurist en verkrijg inzicht in jouw juridische positie en vervolgopties

  • Algemene check rechtspositie
  • Berekenen transitievergoeding
  • Advies over de vervolgstappen

Persoonlijke Begeleiding

Jij voert zelf het contact met je werkgever waarbij je tijdens elke stap begeleid wordt door jouw persoonlijke jurist

  • Volledige check ontslagvoorstel
  • Advies over de beste strategie
  • Controle van jouw juridische brieven
  • Telefonisch overleg na elke reactie van jouw werkgever
  • Controle van de definitieve vaststellingsovereenkomst

Wat moet ik doen?

Ontslag heeft niet alleen grote gevolgen voor jou, maar ook voor je financiën. Zorg daarom dat je stevig in je schoenen staat. Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

1. Zeg niet toe

Luister goed naar je werkgever, en zorg dat je goed snapt wat hij wil. Zeg niets toe, en wijs niets af. Blijf neutraal.

2. Zet nooit je handtekening

Leg je niet meteen vast. Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

3. Vraag extra bedenktijd

Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

4. Schakel juridische hulp in.

Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

Meer over ontslag met vaststellingsovereenkomst

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

In een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, worden de afspraken over het einde van de arbeidsovereenkomst vastgelegd. Deze afspraken zijn bijvoorbeeld de hoogte van de eventuele beëindigingsvergoeding, de einddatum van het dienstverband, een eventuele vrijstelling van werk en de eindafrekening. De overeenkomst wordt schriftelijk aangegaan. Jij en je werkgever kunnen zelf bepalen wat hierin wordt opgenomen. Een vaststellingsovereenkomst sluiten is mogelijk bij zowel een contract voor onbepaalde als bepaalde tijd. Bij een contract voor bepaalde tijd moet er wel een zogenaamd tussentijds opzegbeding zijn opgenomen in je arbeidsovereenkomst.

Het is vrijwel altijd verstandig om over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst te onderhandelen. Teken dus niet direct! Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren arbeidsjuristen en laat je adviseren over wat wij voor je kunnen doen.

Wel of niet akkoord gaan?

Jij dient eerst voor jezelf te bepalen of je wel of niet weg wil bij je werkgever. Wil je dat niet, dan komt er geen einde van het dienstverband tot stand via een vaststellingsovereenkomst en zal je werkgever een andere route moeten kiezen als hij je toch wil ontslaan. Hij kan je dan proberen je te ontslaan via het UWV of de kantonrechter. Daarvoor is uiteraard een gegronde reden nodig.

Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst kan echter in het belang van beide partijen zijn. Hiermee kunnen kostbare procedures worden voorkomen, waarbij het vaak niet zeker is wat de uitkomst is van die procedure. Een vaststellingsovereenkomst biedt jou de mogelijkheid om voorwaarden op te nemen die passen bij jouw situatie.

Controle vaststellingsovereenkomst

Komt het tot een vaststellingsovereenkomst, dan is het allereerst van belang dat daarin staat dat het ontslag plaatsvindt op initiatief van jouw werkgever. Dat is van belang om aanspraak te kunnen maken op een WW-uitkering. Daarnaast is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de zogenaamde fictieve opzegtermijn om direct na het dienstverband een WW-uitkering te krijgen. Dit houdt in dat de periode tussen de ondertekening van de overeenkomst en de datum waarop het dienstverband eindigt, minimaal zo lang is als de opzegtermijn die jouw werkgever in acht moet nemen. De opzegtermijn is afhankelijk van de duur van jouw arbeidsovereenkomst.

Andere belangrijke punten die in de vaststellingsovereenkomst worden vastgelegd zijn de hoogte van de ontslagvergoeding, vrijstelling van werk, een correcte eindafrekening, een bijdrage in loopbaanbegeleiding, vergoeding van juridische kosten, getuigschrift en bijvoorbeeld verval concurrentiebeding/relatiebeding.

Bedenktermijn

Mocht je de vaststellingsovereenkomst al hebben getekend? Je kan hierop nog terug komen binnen 2 weken na ondertekening. Een reden hoef je daarvoor niet op te geven. Dit recht moet in de vaststellingsovereenkomst staan. Staat het er niet in, dan is de bedenktermijn zelfs 3 weken.

Let op: als je ziek bent, stem dan nooit zomaar in met een vaststellingsovereenkomst. Dit kan namelijk zeer nadelige gevolgen hebben voor een recht op een WW-uitkering.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent een vaststellingsovereenkomst

Heb ik altijd recht op de transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst?

Nee, bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is een werkgever niet verplicht om een transitievergoeding te betalen. De hoogte van de ontslagvergoeding is een kwestie van onderhandelen. Als er echter geen goede grond is om het dienstverband te beëindigen, kan de transitievergoeding als de minimale ondergrens worden gezien voor de overeen te komen vergoeding. Wil jouw werkgever je bijvoorbeeld ontslaan vanwege disfunctioneren, maar is er geen dossier waaruit dit volgt, dan geeft dat alle reden om een hogere ontslagvergoeding te vragen.

Wat is de opzegtermijn voor mijn werkgever bij een vaststellingsovereenkomst?

Het is belangrijk dat ik de vaststellingsovereenkomst rekening wordt gehouden met de opzegtermijn van de werkgever in verband met het direct na het einde aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering. De opzegtermijn voor je werkgever is vaak afhankelijk van de duur van jouw dienstverband. Bij een dienstverband tot 5 jaar is de wettelijke opzegtermijn 1 maand. Tussen de 5 en 10 jaar geldt een wettelijke opzegtermijn van 2 maanden, tussen de 10 en 15 jaar geldt een termijn van 3 maanden. Bij een dienstverband langer dan 15 jaar bedraagt de opzegtermijn 4 maanden. Let op in een arbeidsovereenkomst of CAO kan een andere opzegtermijn staan, dan de wettelijke opzegtermijn.

Ik ben ziek. Kan ik akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst?

Als je korter dan 2 jaar ziek (arbeidsongeschikt) bent, is dat meestal niet verstandig. Je werkgever is gedurende 104 weken verplicht je loon door te betalen als je ziek bent. Ga je toch akkoord, dan heb je in beginsel geen aanspraak op een WW-uitkering. Soms is het sluiten van een vaststellingsovereenkomst wel mogelijk ondanks dat je ziek bent. Dat is echter maatwerk. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.

Ruime ervaring
We zijn goed in ons vak
Gratis advies
Leer ons vrijblijvend kennen
Vaste prijs
Geen verrassingen achteraf

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu 030 - 224 2507

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Maak terugbelafspraak

Nog dezelfde dag contact