De eerste periode van een dienstverband is bedoeld om werkgever en werknemer aan elkaar te laten wennen, en om de werknemer kennis te laten maken met de werkzaamheden en de werkplek. De werkgever kan tijdens deze periode beoordelen of de werknemer inderdaad geschikt is, en de werknemer kan deze tijd gebruiken om te beoordelen of de baan wel aan de verwachtingen voldoet. Dit wordt de proeftijd genoemd. De proeftijd wordt schriftelijk vastgelegd en staat meestal opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst of in de CAO die op jou van toepassing is.

Duur van de proeftijd

De duur van de proeftijd is afhankelijk van het type arbeidsovereenkomst. De volgende situaties zijn mogelijk:

  • Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd: maximaal 2 maanden (CAO mag afwijken)
  • Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, van 2 jaar of langer: maximaal 2 maanden (CAO mag niet afwijken)
  • Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, langer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar: maximaal 1 maand (CAO mag afwijken)
  • Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zonder einddatum, op basis van een project: maximaal 1 maand (CAO mag afwijken)

Let op: in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die maximaal 6 maanden duurt mag geen proeftijd worden opgenomen. De CAO mag hier ook niet van afwijken.

Ontslag tijdens proeftijd

Tijdens de proeftijd gelden de normale ontslagregels niet. Een opzegtermijn is niet aanwezig en zelfs het geven van een reden is niet verplicht. Werkgever en werknemer zijn naar elkaar nog niets verplicht. De proeftijd is er dan ook juist op gericht om het dienstverband, indien nodig, makkelijk weer op te zeggen. Dit geldt voor beide partijen. Denk bijvoorbeeld aan de situaties dat de werknemer toch niet geschikt blijkt te zijn, of het werk blijkt niet wat de werknemer ervan had verwacht.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact