Passende functie weigeren
Het weigeren van passende arbeid kan gevolgen hebben voor jouw WW-uitkering. Wanneer je werkloos bent en een WW-uitkering ontvangt, wordt van jou verwacht dat je actief solliciteert naar een nieuwe baan. Daarbij hoort ook dat je verplicht bent om ‘passende arbeid’ te accepteren.
Wat is passende arbeid?
De definitie van passende arbeid verschilt per werknemer en de omstandigheden van het geval. Het werk moet lichamelijk haalbaar zijn, en je moet er de vaardigheden voor in huis hebben. Daarnaast spelen persoonlijke omstandigheden een rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verlenen van mantelzorg voor een gezinslid. Hoe langer je echter werkloos bent, hoe breder het begrip ‘passende arbeid’ zal worden uitgelegd. Het eerste half jaar kun je naar werk zoeken op jouw eigen niveau. Daarna zal je ook werk op een lager niveau moeten accepteren. Na een jaar WW-uitkering te hebben ontvangen, wordt alle arbeid als passend beschouwd. Ook andere factoren zoals reisduur spelen een rol. Het eerste half jaar is het acceptabel dat de reisduur niet meer dan 2 uur in totaal per dag bedraagt. Na het eerste half jaar wordt dit 3 uur.
Gevolgen van weigering passende arbeid
Weigering van passende arbeid kan leiden tot een lagere uitkering of volledige beëindiging van jouw uitkering. Zorg dus dat je altijd zoekt naar passend werk. Zodra je dit hebt gevonden, moet je er alles aan doen om de baan te behouden. Bevalt de baan niet goed? Zoek dan verder naar passend werk van jouw niveau. Het UWV controleert of jij je aan de plicht om passend werk te vinden houdt. Jouw situatie zal regelmatig worden beoordeeld en ook wordt daarbij gekeken of jouw huidige uitkering daarbij past. Oordeelt het UWV dat jij onterecht een WW-uitkering ontvangt? Dan kan het gevolg zijn dat je minder WW krijgt, helemaal geen WW, of zelfs dat je een deel terug moet betalen. Zorg dus dat je zorgvuldig omgaat met jouw plichten wanneer je een WW-uitkering ontvangt.
Onze werkwijze
Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.
Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.
Advies
Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.
Onderhandelen
Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.
Overeenkomst
Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.
Neem direct contact met ons op
Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen
antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.
Wij bellen jou
Rustig overleggen zodra het jou uitkomt
Stuur ons een berichtNog dezelfde dag contact
Of stuur ons een bericht via e-mail