Als je wordt ontslagen kan dat grote gevolgen hebben. Je vindt misschien niet direct een nieuwe baan en je hebt (tijdelijk) geen loon. Wellicht heb je wel recht op een WW-uitkering, waardoor je toch inkomen ontvangt. Daarnaast kun je, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Deze vergoeding wordt ook wel de transitievergoeding genoemd.

Recht op een transitievergoeding

De transitievergoeding geldt bij zowel een vast als een tijdelijk contract. Als je minstens 2 jaar in dienst bent geweest en je bent niet verwijtbaar werkloos geworden, heb je recht op een transitievergoeding. Het is daarbij van belang dat jouw werkgever het initiatief tot beëindiging van het dienstverband heeft genomen. Hierop bestaat echter wel een uitzondering. Wanneer je ‘noodgedwongen’ ontslag hebt genomen omdat jouw werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, is het ontslag niet aan jou te wijten en heb je (mits je 2 jaar in dienst bent geweest) toch recht op een transitievergoeding.

Hoogte van de vergoeding

De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald aan de hand van jouw maandsalaris, en de duur van jouw dienstverband. Hierbij wordt gekeken naar het bruto maandsalaris, en de arbeidsduur in halve jaren. De maximale vergoeding is €79.000 bruto. Als jouw jaarsalaris hoger is dan dit maximum, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.

 

Jouw bruto maandsalaris staat vast en is jou bekend. Hierbij worden echter wel toeslagen en bonussen meegerekend, indien van toepassing. De berekening van het aantal jaren is lastiger. Er wordt namelijk gekeken naar halve jaren, oftewel, 6 volle maanden. De transitievergoeding wordt dan als volgt berekend: 1/6 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar, van jouw eerste 10 dienstjaren. Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar.

 

Via deze rekentool kun je een schatting maken van de te verwachten transitievergoeding.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Stuur ons een bericht

Nog dezelfde dag contact