Ontslag nemen
Je kunt als werknemer vrij eenvoudig zelf ontslag nemen. Wellicht heb je een nieuwe baan gevonden of wil je graag stoppen met werken. Je moet hierbij echter wel rekening houden met bepaalde factoren.
Vast contract of een tijdelijk contract
Bij een vast contract kun je altijd zelf opzeggen, mits je de afgesproken opzegtermijn in acht neemt. Deze kun je vinden in de arbeidsovereenkomst of de CAO die op jou van toepassing is. Als je een tijdelijk contract heb kun je ook zelf opzeggen, mits in de arbeidsovereenkomst niet is opgenomen dat tussentijds opzeggen niet mogelijk is. Als je volgens de arbeidsovereenkomst niet tussentijds mag opzeggen, dan eindigt het contract van rechtswege zodra het niet wordt verlengd.
Opzegtermijn vast contract
De opzegtermijn is afhankelijk van het type contract en de duur daarvan. Bij een vast contract is de opzegtermijn voor jou als werknemer 1 maand, waarbij altijd wordt gerekend vanaf de 1e dag van de maand. In de arbeidsovereenkomst of de CAO kan hiervan worden afgeweken. De maximale opzegtermijn voor werknemers is 6 maanden. Als jouw opzegtermijn langer is dan 1 maand, dan is de opzegtermijn voor jouw werkgever altijd het dubbele.
Opzegtermijn tijdelijk contract
Bij een tijdelijk contract eindigt het dienstverband in principe van rechtswege wanneer het contract afloopt. Je kunt afspreken dat tussentijds opzeggen ook mogelijk is. Je hebt in dat geval een opzegtermijn van minstens 1 maand.
Ontslag nemen tijdens de proeftijd
Tijdens de proeftijd mag je op ieder moment, zonder opgave van reden en zonder opzegtermijn ontslag nemen. De proeftijd is ervoor bedoeld om beide partijen aan elkaar te laten wennen. Daarnaast is het voor jou als werknemer een gelegenheid om te beoordelen of het werk bij je past. Als je tot de conclusie komt dat je niet op de juiste plek zit, kun je dus eenvoudig (schriftelijk) ontslag nemen.
WW-uitkering
Wanneer je zelf ontslag neemt heeft dat gevolgen voor een eventuele WW-uitkering. Daarbij is het namelijk van belang dat je niet verwijtbaar werkloos bent geworden. Door zelf ontslag te nemen is dat wel het geval en heb je in de meeste gevallen dus geen recht op een WW-uitkering.
Schriftelijk ontslag nemen
Zorg dat je naast de mondelinge mededeling ook altijd formeel, schriftelijk ontslag neemt. Hiermee kun je misverstanden over bijvoorbeeld de opzegtermijn voorkomen.
Onze werkwijze
Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.
Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.
Advies
Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.
Onderhandelen
Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.
Overeenkomst
Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.
Neem direct contact met ons op
Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen
antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.
Wij bellen jou
Rustig overleggen zodra het jou uitkomt
Stuur ons een berichtNog dezelfde dag contact
Of stuur ons een bericht via e-mail