Loonvordering

Onze arbeidsjuristen staan voor je klaar. Neem nu vrijblijvend contact op

Direct advies (GRATIS) Hoe wij jou helpen
Snel schakelen

Jij bent altijd onze hoogste prioriteit

Persoonlijk contact

Duidelijke taal en aandacht voor jouw situatie

Maximaal resultaat

Wij onderhandelen de beste deal voor jou

Loonvordering

Als je salaris of vakantiegeld niet of niet volledig wordt betaald, ontstaat er een loonvordering. Wij helpen jou je salaris of vakantiegeld alsnog te krijgen van je werkgever. Wacht niet te lang met het claimen van achterstallig salaris, dat kan in je nadeel zijn! Neem contact met ons op voor een beoordeling van je kansen.

Wij zijn er voor jou

Hangt jou een ontslag boven het hoofd? Ons team zet zich volledig in om voor jou de beste voorwaarden uit je ontslagsituatie te halen.

Snel schakelen

"Wij reageren altijd dezelfde dag nog als jij een vraag hebt. Elke zaak is voor ons een nieuwe zaak en daarom schakelen wij snel met jou en je werkgever. Wij maken geen gewoonte van ons werk en komen onze afspraken na."

Persoonlijk contact

"We zijn betrokken bij jouw situatie en ontzorgen jou volledig. We luisteren écht naar wat jij wilt en belangrijk vindt. We geven online advies in heldere en begrijpelijke taal maar ontmoeten je ook graag op ons kantoor."

Maximaal resultaat

"Onderhandelen is onze core business en we weten er bijna altijd meer uit te halen. Door onze jarenlange ervaring is geen enkele situatie voor ons onbekend en missen wij nooit een belangrijk detail in jouw zaak.’"

Onze oplossingen

Gratis beoordelingsgesprek

Controleer vrijblijvend met een ervaren jurist of jouw loonvordering kans van slagen heeft

  • Beoordeling kans van slagen
  • Gratis aanmaningsbrief
  • Advies over de beste aanpak

Naar de rechter

Jouw persoonlijke jurist start een loonvorderingsprocedure tegen je werkgever

  • Schrijven van loonvorderingsbrief
  • Aanspraak op wettelijke verhoging en wettelijke rente
  • Telefonisch overleg na de reactie van jouw werkgever
  • Bij niet betalen: opstarten procedure
  • Juridische kosten verhaald op je werkgever
  • Snelle opvolging
  • Extra kosten verhaald op je werkgever

Wat moet ik doen?

Ontslag heeft niet alleen grote gevolgen voor jou, maar ook voor je financiën. Zorg daarom dat je stevig in je schoenen staat. Hier zijn onze vier belangrijkste tips:

1. Zeg niet toe

Luister goed naar je werkgever, en zorg dat je goed snapt wat hij wil. Zeg niets toe, en wijs niets af. Blijf neutraal.

2. Zet nooit je handtekening

Leg je niet meteen vast. Het eerste voorstel is vaak niet het beste. Heb je toch getekend, dan is dat geen ramp. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

3. Vraag extra bedenktijd

Voel je je onder druk gezet? Vraag dan meer tijd. Wij helpen je graag om meer bedenktijd te regelen.

4. Schakel juridische hulp in.

Met ons sta je sterker. Wij doen dit dagelijks. Wij adviseren je en doen de onderhandeling met jouw werkgever. Zo haal je het meeste uit je ontslag.

Meer over loonvordering

Recht op loon

Als werknemer heb je recht op het loon over de arbeid die je verricht, maar bijvoorbeeld ook als je op een goedgekeurde vakantie bent, ziek bent en meestal zelfs als je geschorst bent. Het loon moet ook op tijd betaald worden. Over de gewerkte uren bouw je vakantiegeld op. Dit moet tenminste eenmaal per jaar worden betaald. In je arbeidsovereenkomst staat meestal wanneer het loon en vakantiegeld betaald wordt. De meeste werknemers ontvangen het loon per maand of per periode van vier weken. Het loon wordt dan aan het einde van de maand of de periode van vier weken waarin is gewerkt, uitbetaald. Het vakantiegeld wordt vrijwel altijd in de maand mei betaald. Als jij met jouw werkgever geen afspraken hebt gemaakt op welk tijdstip jouw loon moet worden betaald, dan moet de loonbetaling gebeuren binnen drie werkdagen na afloop van het tijdvak waarover moet worden betaald. Slechts in sommige gevallen heb je geen recht op loon, bijvoorbeeld als je ziek bent en je re integratieverplichtingen niet nakomt.

Aanspraak maken op loon

Wordt je loon niet betaald, dan kun je in de volgende gevallen aanspraak maken op loon:

– Je hebt gewoon gewerkt
– Je bent (met toestemming) op vakantie
– Je bent (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt
– Je bent geschorst (op non-actief gesteld) of vrijgesteld van werk
– In geval van bijzonder prive omstandigheden (calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof)

Is het loon na de uiterste betaaldatum niet betaald? Dan is de werkgever vanaf dat moment in verzuim en is een loonvordering op zijn plaats. Dat begint met een brief aan je werkgever waarin het loon wordt opgeëist. Je geeft daarin een termijn van 3 of 5 dagen om te betalen. Als je werkgever dan nog steeds niet betaalt, is het verstandig een arbeidsjurist een loonvorderingsbrief te laten sturen. Daarin wordt ook de wettelijke verhoging en rente gevorderd en buitengerechtelijke kosten. Als de werkgever zelfs dan nog niet betaald, dan kan er een loonvorderingsprocedure bij de kantonrechter worden gestart. Aan het voeren van een procedure zijn juridische kosten verbonden. Daarnaast dient er griffierecht te worden betaald en deurwaarderskosten. Komt het aan op een procedure dan zullen wij die kosten grotendeel op je werkgever proberen te verhalen.

Wettelijke verhoging en wettelijke rente

Wordt er niet op tijd betaald, dan mag je een wettelijke verhoging vorderen wegens vertraging. Dit is een boete die de werkgever moet betalen vanaf de 4de werkdag dat hij het loon te laat betaalt. De werkgever hoeft geen verhoging te betalen als de vertraging niet aan hem is te wijten. Het achterstallige loon wordt elke dag, vanaf de 4de tot en met de 8ste werkdag, verhoogd met 5% over het oorspronkelijke salaris. Voor elke volgende werkdag is de verhoging 1%, ook over het oorspronkelijke salaris. De wettelijke verhoging mag in totaal niet hoger uitkomen dan de helft (50%) van het verschuldigde loon. De rechter kan de wettelijke verhoging ook verlagen (matigen) tot een bedrag dat hij redelijk vindt. De wettelijke rente is vervolgens verschuldigd over het totaal verschuldigde achterstallige salaris vermeerderd met de wettelijke verhoging. Dit betreft echter een nettobedrag, hierop wordt geen loonheffing ingehouden. De hoogte van de wettelijke rente wordt door de overheid vastgesteld.

Betalingsonmacht of faillissement van je werkgever

Heeft jouw werkgever ernstige financiële problemen en kan hij het loon van jouw en je collega’s blijvend niet meer betalen? Dan is er misschien sprake van blijvende betalingsonmacht of faillissement. Jouw werkgever dient dit melden aan het UWV. Het UWV kan vaak de betaling van jouw salaris overnemen.

Onze werkwijze

Wij starten altijd met een gratis (en geheel vrijblijvend) intakegesprek. Zo leer je ons kennen, en kunnen wij meteen een goede inschatting van jouw zaak maken.

01.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek gaan we dieper in op jouw ontslagsituatie. We vragen je daarna allerlei relevante documenten naar ons op te sturen zoals je arbeids- en vaststellingovereenkomst, of de correspondentie met je werkgever.

02.

Advies

Op basis van het gesprek en je documenten, krijg je van ons een advies. Daarin staat onder andere of de ontslagvergoeding voldoende is, of je een uitwerktermijn hebt, of de vaststellingsovereenkomst volledig is en of je bijvoorbeeld recht hebt op een WW-uitkering.

03.

Onderhandelen

Wij onderhandelen met jouw werkgever om voor jou de beste ontslagvoorwaarden te realiseren. Daar gaan meestal een paar slagen overheen. We gaan net zo lang door tot er een goede afspraak ligt.

04.

Overeenkomst

Wanneer zowel jij als je werkgever akkoord zijn met de voorwaarden worden de afspraken vastgelegd in een overeenkomst. Wij zorgen ervoor dat wanneer jij akkoord bent met de gemaakte afspraken, deze zwart op wit vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst waarmee jij je werkgever aan de gemaakte afspraken kunt houden.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent een loonvordering

Wat valt er allemaal onder mijn loon?

Uiteraard valt het salaris dat je ontvangt voor je gewerkte uren onder loon. Andere vormen van loon zijn de vakantietoeslag (vaak 8% per jaar), een vaste dertiende maand of eindejaarsuitkering, een vaste bonus en een vaste winstdeling. Ook toeslagen zoals een ploegentoeslag, een onregelmatigheidstoeslag (ORT) of een toeslag voor overwerk behoort tot het loon. Dat geldt ook voor de uitbetaling van vakantiedagen bij het einde van je dienstverband. Kostenvergoedingen zoals reiskosten zijn geen loon voor zover deze belastingvrij worden verstrekt.

Wat betekent de wettelijke rente en wettelijke verhoging?

Wordt je loon niet op tijd betaald, dan kan je allereerst wettelijke rente vorderen. De hoogte wordt door de overheid vastgesteld en bedraagt op dit moment 2%. Daarnaast kun je vanaf de 4de dag dat er te laat is betaald wettelijke verhoging claimen die kan oplopen tot maximaal 50%. De wettelijke verhoging kan echter alleen door de kantonrechter worden toegekend. De rechter kan de wettelijke verhoging verlagen tot een bedrag dat hij redelijk vindt.

Hoe stel ik een loonvordering in?

Als jouw werkgever nadat je hem daarop hebt aangesproken je loon niet betaalt, kun je eerst zelf onze gratis aanmaningsbrief sturen. Betaalt hij dan nog steeds niet, dan sturen wij een laatste waarschuwing. Vaak is dit voldoende om ervoor te zorgen dat je werkgever alsnog betaalt. Zo niet, dan starten wij namens jou een loonvorderingsprocedure.

Ruime ervaring
We zijn goed in ons vak
Gratis advies
Leer ons vrijblijvend kennen
Vaste prijs
Geen verrassingen achteraf

Neem direct contact met ons op

Kies hieronder hoe je met ons in contact wilt komen.
Wij geven meteen antwoord op jouw meest dringende vragen over ontslag.

Foto Daan

Bel ons

Ons juridische team staat voor je klaar

Bel nu 030 - 224 2507

Direct antwoord op werkdagen

Foto Aline

Wij bellen jou

Rustig overleggen zodra het jou uitkomt

Maak terugbelafspraak

Nog dezelfde dag contact